Pijete "uplasteničeno vodo"? (2. del)

Nevarnosti za naše zdravje ne povzroča samo vrsta plastike! V članku Pijete »uplasteničeno« vodo? (1. del) smo spoznali 7 oznak plastike v našem okolju, še posebej smo izpostavili izdelke, iz katere uživamo živila. Poleg omenjenih sedmih oznak, pa moramo biti pozorni še na kemikalije, ki sodijo po opredelitvi evropskega parlamenta med 66 najnevarnejših na svetu. To so ftalati.

racke1

Ftalati

Poleg spodbujanja vnetij pri nedonošenčkih so ftalati kemikalije z značilnostjo endokrinih motilcev, ki so povezani s široko paleto razvojnih in reproduktivnih učinkov, vključno z:

  • znižanim številom spermijev,
  • atrofijo mod ali strukturnimi anomalijami,
  • rakom jeter.

Poleg tega so poskusi na podganah pokazali, da ftalati očitno blokirajo delovanje moških spolnih hormonov, ki vplivajo na razvoj spola pri moških potomcih ter vodijo do nespuščenih mod ob rojstvu fantkov in tumorjev mod kasneje v življenju.

Bolj je nosečnica izpostavljena visokim ravnem ftalatov, večje je tveganje njenega sina za manjše spolovilo in nepopolni spust testisov, kar vodi do slabšega reproduktivnega razvoja. Zdi se tudi, da je celotni genitalni trakt takih fantov nekoliko bolj ženstven.

Strokovnjaki menijo, da imajo ftalati take škodljive učinke, ker ovirajo encim, ki je potreben za proizvodnjo moškega hormona testosterona.

V otroštvu so otroci izpostavljeni ftalatom tudi preko igrač, dud in živilske embalaže, izdelkov za osebno nego in plazenja po vinilnih tleh... Prisotnost ftalatov so odkrili tudi v začetnih formulah za dojenčke in v otroški hrani.

antonkomat"V" plastenke vsebujejo med 700 in 800 kemikalij!

Neodvisni raziskovalec Anton Komat, ki je izvedel najnovejše izsledke o škodljivosti plastenk, opozarja, da pri kontroli vode v plastenkah praviloma preverjajo le od 50 do 60 kemikalij, medtem ko lahko plastenka vsebuje tudi od 700 do 800 različnih snovi.

»Ah, saj gre za čisto majhne koncentracije…«

Danes za vse večje število kemikalij ugotavljajo, da lahko tudi najmanjše količine, sprožajo neželene posledice. Poleg tega se moramo zavedati, da na različne načine v naše telo vstopajo številne kemikalije. Čeprav gre za nizke koncentracije, je njihova mešanica lahko zelo strupena!

Koncentracije nevarnih snovi v plastenkah se povečujejo, če je voda v njih dlje časa ter če jih shranjujemo na soncu in svetlobi. Ustekleničena voda je, da bi preprečili razvoj mikroorganizmov v njej, tudi UV-obsevana. Sledi: »Kako se izogniti kemikalijam iz plastike, ki nas obdaja?«

 

Preberite še: Pijete »uplasteničeno« vodo? (1. del)

 

Viri:
http://www.arhivo.com/
http://www.ekomagazin.si/
http://www.bonzur.si/
www.zazdravje.net