»Predljubljena« oblačila – bolj čista in bolj »in«!

Verjetno vsi poznamo malega ubogega Vidka s ponošeno srajčico, ki so jo pred njim zgulili že štirje bratci in sestrice, in verjetno se prav vsakomur smili v dno srca. Danes pa bi bil Videk s ponošeno srajčico v nečem lahko celo na boljšem od svojih bratcev in sestric.

tekstil1

Sodobni Videk bi nosil srajčico, ki bi bila najmanj obremenjena s potencialno škodljivimi kemikalijami, ki jih vsebujejo sodobna oblačila (žal tudi otroška), saj bi se te izprale ob uporabi njegovih predhodnikov. No, če bi današnja srajčica sploh zdržala toliko otrok in toliko pranj (s hiperprodukcijo in nizkimi cenami kakovost pač pada) in če bi bila po nekaj letih sploh še v modi ...  

Že pred leti sem na nekem nemškem forumu med debato o izmenjavi rabljenih oblačil za otroke zasledila, da pripisujejo rabljenim oblačilcem nekakšno dodano vrednost zaradi tega, ker so dala skozi že več pranj. Zamisel mi je bila zanimiva in presenetljiva, saj je v Sloveniji ravno takrat vladalo posebno navdušenje nad tem, kako poceni so postale cunjice (tako poceni, da lahko vsak otrok dobi nove, da se starih ne splača krpati, da jih ima brez slabe vesti malce več na zalogi …).

Oblačila z zgodbo

A počasi se tudi pri nas prebuja zavedanje, da poceni cunjice vendarle niso tako poceni (če vračunamo še breme za okolje in zdravje) in da je več kot smiselno in plemenito, da odvečne rabljene stvari oddamo v nov krog uporabe. Poleg izmenjave otroških oblačil med prijatelji in sorodniki, ki ima že daljšo tradicijo, in poleg živahnega spletnega trgovanja preko oglasov se na novo prebujajo tudi izmenjave rabljenih oblačil v živo in večji projekti, kakršen je recimo Tekstilnica.

Rabljeno nima več nujno pridiha revščine in zastarelosti, ampak je lahko celo modno in zanimivo.Rabljeno nima več nujno pridiha revščine in zastarelosti, ampak je lahko v retro in vintage slogu celo modno ali z ustvarjalno predelavo nadvse domiselno in zanimivo. Zelo všeč mi je angleški izraz za rabljeno, ki predhodni uporabi vdahne nekakšno čarobnost, predmet izmenjave pa vpne v neko zgodbo in odnos.  Gre za izraz »preloved«, ki bi ga malce neposrečeno a prikupno lahko prevedli kot »predljubljen«. Seveda se z nakupom predhodno ljubljenih stvari lahko tudi opečeš, po drugi strani pa je predhodna uporaba lahko celo nekakšna garancija kakovosti.

tekstilnica2

Foto: Marko Mikulandra/Tekstilnica

 

Večina konča na smetišču

Po podatkih Ekologov brez meja je bilo samo v letu 2006 v Slovenijo uvoženih nekaj več kot 18.000 ton oblačil in hišnega tekstila (domača proizvodnja ni vključena), kar predstavlja 9 kg na osebo, ločeno zbranih pa je bilo le pol kilograma tekstila na osebo. To pomeni, da je velika večina odpadnih oblačil in tekstila najverjetneje končala na odlagališčih med mešanimi komunalnimi odpadki. In Bog ve, koliko ga je obtičalo v škatlah na zaprašenih podstrešjih in v vlažnih kleteh.

Velika škoda glede na to, da bi ves ta tekstil lahko zaživel novo življenje – bodisi pri drugi osebi ali v drugi obliki. Ob tem, da bi z darovanimi oblačili lahko koga osrečili, bi prihranili tudi precej surovin, manj onesnažili okolje, saj proizvodnja tekstilnih vlaken (rastlinskih, živalskih in umetnih) zahteva velike količine vode, pesticidov, mineralnih gnojil in različnih kemikalij, ustvarili bi manj odpadkov in celo ustvarili nova delovna mesta.

 

Izmenjava oblačil raste

V okviru projekta Tekstilnica partnerji projekta organizirajo zbiranje tekstila, obutve in modnih dodatkov s pomočjo mreže zabojnikov po občinah Slovenije in na zbiralnih akcijah, izmenjavo oblačil, ter različne delavnice. Na teh dogodkih se zbere ogromno tekstila; dobro ohranjeno gre v ponovno uporabo (na izmenjavah oblačil ali z darovanjem v dobrodelne namene), slabše ohranjeno ali zastarelo pa se presortira in pripravi za predelavo in nadaljnjo uporabo (namenjeno prodaji). Iz rabljenega tekstila lahko nastanejo nova oblačila in modni dodatki, uporabni izdelki za dom, krpe za industrijo, prizadevajo pa si tudi za to, da bi vzpostavili reciklažo starega tekstila v osnovno prejo oz. nit in predelavo v izolacijo.

Socialna podjetja, ki skrbijo, da ta krog teče, pogosto zagotavljajo delo ljudem iz ranljivih družbenih skupin – v Tekstilnici na Koroškem je tako našlo delo vsaj 6 težje zaposljivih oseb.

V projektu Tekstilnica po številnih mestih v Sloveniji vsak mesec organizirajo izmenjavo oblačil, kamor lahko vsak prinese svoja odvečna oblačila in odnese druga. V Ljubljani, kjer poteka izmenjava vsako zadnjo sredo v mesecu na Waldorfski šoli, se je udeležuje povprečno kar okrog 150 obiskovalcev. Občasno organizirajo tudi izmenjave, posebej namenjene otroškim oblačilom (0-15 let), naslednja bo 19. maja v Ljubljani. Razveseljivo pa je, da se množijo tudi številni drugi neformalni dogodki izmenjave rabljenih predmetov.

 

Nečloveški delovni pogoji

Strošek za plače delavcev predstavlja zgolj 1-3 % celotne cene oblačila.Poceni oblačila pogosto nastajajo v povsem neprimernih delovnih okoliščinah (spomnimo se samo na zrušenje tekstilne tovarne v Bangladešu lani, ki je vzelo več kot 1000 življenj) in z nepošteno nizkim zaslužkom (npr. 30 evrov mesečno – kolikor pri nas stane en kos oblačila). Strošek za plače delavcev po podatkih Clean Clothes Campaign predstavlja zgolj 1-3 % celotne cene oblačila. Če vzamemo za primer majico, ki stane 8 evrov – z njeno izdelavo zasluži delavec v Aziji 24 centov. Če bi želeli podvojiti zaslužek tega delavca, bi bilo potrebno dvigniti ceno majice zgolj za 24 centov, česar kupci vsekakor ne bi močno občutili, delavec s podvojenim dohodkom pa.

tekstil3

 

1900 kemikalij

Tekstilni delavci v državah v razvoju pa so pri pridelavo surovin, njihovi predelavi v tekstil in obdelavi, šivanju, skladiščenju in prevozu izpostavljeni številnim škodljivim kemikalijam. Tiste, ki pridejo v oblačili do nas in v nas zbujajo skrb, so le majhen del tega, čemur so izpostavljeni ti delavci. A vendarle tudi mi jih vsakodnevno nosimo neposredno na koži in vanje oblačimo naše najmlajše.  

»Od 1900 kemikalij, ki so v uporabi v tekstilni industriji, jih je samo 165 razvrščenih glede na njihove potencialno škodljive lastnosti. Kaj pa ostale?« se sprašujejo v združenju Ženske v Evropi za skupno prihodnost (WECF), ki je izdalo izčrpno poročilo o kemikalijah v otroških oblačilih. Opozarjajo na škodljiva barvila, ftalate (hormonski motilci) v potisku otroških oblačil, ostanke formaldehida, problematične bromirane zaviralce gorenja

 

Takšno igračo bi odpoklicali ...

Presenetljiv je bil izsledek, da ni v oblačilih za otroke kemikalij nič manj kot v oblačili za odrasle.Veliko pozornosti in zaskrbljenosti je v začetku leta vzbudilo poročilo Greenpeacea »Zgodbica o pošastih v tvoji omari …«, ki je v okviru Detox Campaign preverjalo, kako je s kemikalijami v otroških oblačilih. Testirali so 82 otroških oblačil in obutvi znanih proizvajalcev (Disney, Adidas, Puma, C&A, H&M, GAP, Primark ...), kupljenih v 25 državah, in v vseh razen v šestih odkrili sledi škodljivih kemikalij. V več kot polovici izdelkov so našli hormonske motilce nonilfenoletoksilate (NPE), ki so sicer v EU prepovedani. Prav tako prepovedani v otroških igračah so številni ftalati, a so jih na preizkusu našli v 33 od 35 izdelkov. V kompletu za dojenčka je bila njihova koncentracija tako visoka, da bi moral proizvajalec igračo s tolikšno koncentracijo odpoklicati s trga. Presenetljiv je bil izsledek, da ni v oblačilih za otroke kemikalij nič manj kot v oblačili za odrasle.

Kampanja, kakršna je omenjena Greenpeaceova, sicer silijo velika podjetja, ki vendarle niso povsem imuna na pritiske ozaveščenih potrošnikov, v to, da delajo (majhne) korake v smeri (počasnega) razstrupljanja tekstilne industrije. V tem času pa naši otroci odraščajo v nezdravem okolju, tekstilni delavci pa še naprej obolevajo …  

 

Slecimo predsodke!

Poceni oblačila vendarle niso tako poceni, kot se zdi na prvi pogled. Podarjanje, izmenjevanje ali prodaja rabljenih oblačil in njihova uporaba pa prinašajo prihranek, ki ga ni mogoče izmeriti. Čas je, da se znebimo predsodkov pred že ljubljenimi oblačili in da samozavestno oblečemo sebe, svoje male, pa tudi skoraj zares gole Vidke v ponošene a zato toliko bolj čiste srajčice.

 

4.8
24 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.