Ekološko pridelana hrana še ni vse!

Kadar kupujemo ekološko pridelana hrano, smo lahko prepričani, da smo izbrali bistveno bolj kakovostno od konvencionalno pridelane hrane. 

Seveda smo zagotovo prepričani le, če poznamo "štalco, njivco in kravco". O tem, ali gre zaupati certificiranim izdelkom, pogosto tečejo pogovori.  

 

Sveže nabrano neškropljeno sadje - kaj je boljšega? (Morda samo to, da ga zobamo kar sede na veji ...) 

Sama raje verjamem certifikatom (demeter, eko test, bio), kot da se tolažim, da s konvencionalno pridelano prehrano le ni tako hudo, kot se govori. Na žalost je kar hudo, pa naj si še tako zatiskamo oči - vemo, da je konvencionalno pridelano sadje ali zelenjava premočno obdelano s pesticidi, antimikotiki, hormoni. Pogosto je s pesticidi, antimikotiki in drugimi strupi obdelano že seme. (Večinoma tudi tisto, ki ga posejemo na domač vrtiček!). In vemo, da je v mesu še več teh istih snovi (strupi se skladiščijo v živalskih mašobah in tudi v mesu), poleg tega pa so živali hranjene tudi s prilagojenimi antibiotiki in hormoni, ki v naših telesih počno pravo zgago.  

 

Pa so ekološko pridelana živila res zdrava?

Vsekakor bolj kot živila iz konvencionalne pridelave. Vendar pa nakup ekološkega živila še ne pomeni zdravega načina prehranjevanja.

Četudi smo svinjsko mast in mešano rastlinsko olje nadomestili s kakovostnim olivnim oljem ali kokosovo maščobo, je v naši prehrani še vedno lahko preveč maščob. Prav tako si lahko škodujemo s prekomernim sladkanjem z ekološkimi sladicami. Zagotovo je veliko bolj zdravo pojesti polnovreden piškot z rjavim sladkorjem in rozinami kot pa gumijaste bonbone vseh mogočih barv in nenavadnih umetnih okusov, pa vendar lahko tudi ekološko pridelana čokolada povzroči prekomerno telesno težo.  

Poleg tega se je potrebno zavedati, da tudi v ekoparadižniku, ki ga kupimo sredi zime, ni prav dosti vitaminov in da je sveže skuhana zelenjavna juha (iz domače zalenjave) še vedno bolj zdrava od biojuhe iz vrečke.

 

Tudi v tem primeru velja zlato pravilo ZKP - "zdrava kmečka pamet". In seveda zmernost.  

 

Pa veliko sreče pri izbiranju hrane!

 

O pomenu skupnega hranjenja smo pisali v članku Jejmo skupaj!

O pomenu pestrega prehranjevanja si lahko preberete v članku Prehrana danes za zdravje jutri.

5.0
1 glas