Razkošje ali potreba?

Kolikokrat si zastavimo to vprašanje? Živimo v času, ko dohodki niso več samoumevni, stroški pa so dejstvo. Tako se pri marsikom že dogaja selekcija med stvarmi, ki so potrebne in tistimi, ki jih je mogoče izpustiti …

varcevati

Svoje razmišljanje o modrem upravljanju z denarjem podaja mama petčlanske družine:

V vseh letih mojega zakona sem bila zelo varčna. Vedno smo jedli doma, nismo imeli televizije in vendar se je denarnica praznila. Noben nakup se ni zdel pretirano visok, a še preden sem se zavedla, se je tedenski strošek za stvari, ki so se mi vedno zdele normalne, močno povišal. 2 evra tukaj, 2 tam, potem še vroča čokolada ob deževnem in mrzlem dnevu, mesečna pizza z družino … in že sem se začela spraševati, kaj je resnična potreba, kaj pa le razkošje, ki se mu bo potrebno odpovedati.

Za nekatere stvari ostajam prepričana, da so potrebne. Nekatere pa si le samo tako močno želimo, da postanejo potreba.Za nekatere stvari ostajam prepričana, da so potrebne.Nekatere pa si le samo tako močno želimo, da postanejo potreba. Stvari, ki smo si jih sprva privoščili kot razkošje, so našle redno pot na naših računih. In že smo tu … Kava s prijatelji, ki je postala vsakodnevna navada. Tista vroča čokolada, ki se mi je v deževnem dnevu zdela preprosto potreba. Občasne pizze, ki so postale obveznost.

Nujno je potreben večji nadzor sredstev. Ključ do tega pa je v morda v tem, da se ponovno ustavimo in si na novo postavimo lestvico resničnih potreb in tistih, na katere smo se le privadili. Katero razkošje je postalo del naše navade in kaj je tisto, kar preprosto potrebujemo?

"Hočem zmenek v restavraciji. Rabim pijačo s prijatelji. Hočem na kosilo. Ali večerjo. Karkoli. Želim si novo knjigo. Računalnik se je spet pokvaril, nujno ga potrebujem. Zamenjati bo potrebno gume na avtu. Želim si v gledališče. V teh čevljih me zebe …"

Kaj je resnično potrebno? Naporna bitka! Sploh ko se meja med razkošjem in potrebo zelo stanjša.

Naša druženja in odnosi ne potrebujejo razkošnih restavracij, temveč preprost prostor, kjer veš, da bo drugi prisluhnil.Za marsikoga so se leta velike gospodarske in finančne krize spremenila v čas, ki ne dopušča, da bi tudi legitimne želje, lahko dobile odgovor. To je čas, ko je potrebno sesti in preračunati. To pa prinaša nove izzive in ideje za naša druženja in odnose, ki ne potrebujejo razkošnih restavracij, temveč preprost prostor, kjer veš, da bo drugi prisluhnil. To pa je luksuz, ki ga kriza ne more vzeti.

4.6
18 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.