Mami, kupi mi …!

Zveni znano?

Morda vam kar lasje vstanejo pokonci, ko to slišite. Ampak otroci si pravzaprav niso sami krivi – so samo zelo dovzetni za reklame in lepe stvari, ki jih le-te obljubljajo in ponujajo.

mami kupi mi

Neil Postman, profesor medijske ekologije na New York University, je ocenil, da otroci v Ameriki med njihovim formativnim obdobjem t. j. šestim in osemnajstim letom vidijo 750.000 televizijskih oglasov. Si lahko sploh predstavljate, koliko je to in kako to vpliva nanje?

Kje so tisti dobri časi, ko je bilo oglaševanja veliko manj? Ko je blagovna znamka pomenila garancijo kvalitete, ne pa vsiljevanje in manipuliranje s filozofijo načina življenja in slogani, kot so »ker se cenim« in »odpri za srečo«. Kako smo bili srečni, če so nam starši prinesli kakšno kinder jajčko iz Avstrije! In nič nam ni manjkalo, če smo imeli na izbiro samo nekaj jogurtov, namesto 85 vrst jogurta. Odločitve so bile veliko lažje. Trgovine so bile veliko manjše in hitro si zaključil nakup.

Podobno sem sedaj doživela na Hrvaškem na otoku, ko mi je zmanjkalo zobne paste in vatnih palčk. Šla sem v tamkajšnjo trgovino in bila presrečna, ker so imeli natanko dve vrsti zobne paste (navadno in zeliščno) in dve pakiranji vatnih palčk (sto in dvesto kosov). Kar odleglo mi je, ker mi ni bilo potrebno stati pol ure pred celo stalažo izdelkov in iskati »primerne« zobno pasto zame. Končno življenje brez kompliciranja – vzameš, kar imajo! V Ljubljani pa naročim jabolčni štrudelj in me vprašajo: »Kakšnega pa bi?«. Kam smo prišli …

Pozitivna plat takšnega razvoja potrošnje so seveda večja konkurenca in izbira, nižje cene, več delovnih mest ipd. Toda ali si potrošniki čisto zares želimo izbirati med desetimi vrstami borovničevega jogurta? Ali res želimo biti konstantno bombardirani s temi tečnimi oglasi? Verjetno smo sedaj prišli že tako daleč, da se bomo temu zavestno uprli – upam! Za voljo naših otrok in nas samih!

Tina Puncer,
strokovnjakinja za osebne finance, univerzitetna diplomirana ekonomistka ter predavateljica in idejni vodja projekta Mojadenarnica.si

Vir: Lifestyle natural

4.5
13 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.