Pomagajmo pri nakupu šolskih potrebščin

Štirje tedni so še do začetka šolskega leta, mnoge družine pa so zaradi nakupa šolskih potrebščin v stiski.

svincniki

Še posebej so v stiski družine s starši, ki so postali brezposelni, velike družine in družine z enim staršem.

V lanskem letu je Slovenska Karitas pri nakupu šolskih potrebščin pomagala več kot 11.000 osnovnošolcem (kar je približno 7% vseh osnovnošolcev). Tudi letos jim namerava pomagati.

Preberite si nekaj resničnih zgodb družin, ki bodo deležne pomoči!

Ko v družino pride brezposelnost

Marija, Branka in Janez so trije osnovnošolci, ki živijo z očetom in mamo v bloku. Pred leti so najeli kredit in kupili stanovanje, starša sta imela dobre službe. Zaradi kredita, ki so ga redno odplačevali, so živeli skromno, toda srečno. Nakup zvezkov, knjig, plačilo šolskih in obšolskih dejavnosti ni bil problem. Pred dvema letoma je službo izgubila mama, lani še oče. Nadomestilo za brezposelnost in otroški dodatek komaj zadošča za preživetje, zmanjka pa za druge stroške, kaj šele za odplačevanje kredita. Sram jih je prositi, toda pred začetkom šolskega leta jim ne bo preostalo drugega, kot sprejeti pomoč Karitas.

Ko v družino pridejo nesporazumi

Matic in Lara že nekaj časa živita sama z mamo. Oče jih je zapustil in šel po svetu. Preživnine ne plačuje, saj ne vedo niti, kje živi. Preživljajo se z nizko mamino plačo. Ko se nabere preveč dolgov, prosijo za socialno pomoč. Pri Karitas dobijo hrano, rabljena oblačila, obutev in šolske potrebščine. Prav slednje bosta otroka potrebovala tudi letos.

otroci-nas-potrebujejo

Ko sosedovim otrokom pravimo tujci

Pred leti je prišel v Slovenijo s trebuhom za kruhom oče. Ko so bili otroci dovolj stari za šolo, se je družina združila. Najeli so staro kmečko hišo in danes Adem, Eldi in Armin obiskujejo osnovno šolo. Mama je doma in skrbi za gospodinjstvo, oče je bil redno zaposlen v gradbeništvu, vendar je delo izgubil. Sedaj opravlja priložnostna dela. Sorodnikov in prijateljev nimajo, še vedno se počutijo kot tujci, zaradi česar jim je še težje. Ko pridejo na Karitas po hrano in obleke, jih pripelje oče, saj mama ne zna slovensko. Ob tej resnični zgodbi lahko pomislimo, da so take usode doživljali tudi naši predniki!

Ko v družino pride bolezen

Marko, Matej, Nina in Eva so otroci, ki radi hodijo v šolo in se igrajo s prijatelji. Še nekaj let nazaj so bili srečna družina; oče in mama sta hodila v službo, zgradili so si hišo. Pa je zbolel Marko, čudna bolezen, ki je zahtevala vožnje k zdravniku in k specialistom. Mama je težko krmarila med službo in družino. In nekega dne je bilo v šoli slabo še Evi. Spet zdravniki in pregledi. Diagnoza enaka kot pri Marku. Enostavno ni šlo naprej, mama je pustila službo in se posvetila bolnikoma. Družini je ostala samo še očetova nizka plača. Pri Karitas jim pomagamo s hrano in plačilom kakšne položnice. Začetek šolskega leta bo prinesel dodatne skrbi!

Ko v družino pride smrt

Anja bo šla letos v prvi razred osnovne šole, ima bratca Jureta, ki je otrok s posebnimi potrebami, zato obiskuje šolo s prilagojenim programom. Mama je čistilka v gostinskem podjetju in dobi nizko plačo. In kar je najhuje, konec lanskega leta jim je po hudi bolezni umrl oče. Živijo zelo skromno, v majhnem stanovanju. Prejemki komaj zadoščajo za preživljanje. Že sedaj vedo, da ne bodo imeli dovolj za nakup šolskih potrebščin, novo torbo za Anjo ter za obleko in obutev.

SMS-otroci-nas-potrebujejo

Kako lahko pomagamo?

Za nakup šolskih potrebščin lahko darujete:

  • Z bančnim nakazilom na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: 0214 0001 5556 761 SKLIC: 3620, namen: Otroci nas potrebujejo
  • Izpolnite prijavo na strani: http://www.karitas.si/akcije/otroci-nas-potrebujejo/ in domov dobite položnico.
  • Pošljite SMS s ključno besedo KARITAS na 1919. Z vsakim SMS-om boste darovali 1 EUR.  
5.0
4 glasovi
 
Za komentiranje se prijavite.