Gradiva družinsko hišo

V nekaj tednih bova podelila najino izkušnjo gradnje. Takoj ko sva dobila gradbeno dovoljenje, so se pričele dirke. Nemudoma ga moraš večkrat skopirati in ga odnesti na komunalno in elektro podjetje, zidarju, nadzorniku in geodetu.

ELEKTRIKA

Hitro sva se dogovorila z odgovornim za postavitev električnega priključka. Prišla sva na parcelo, povedala kaj in kako bo, že naslednji dan pa sva dobila predračun za plačilo stroškov priklopa (1682,07 €). Šele po njegovem celotnem plačilu se dogovoriš za datum postavitve priključka. Kasneje so poslali še račun za 35,06 €, ker je bilo porabljenega malo več materiala. Ceneje in hitreje je, če si dobiš bagerista, ki ti izkoplje jarek, človek z Elektra pa napravi priklop. Če Elektro dela vse, mine hitro en mesec, preden imaš elektriko. V najinem primeru nama je zidar moral zbiti tudi leseno začasno električno omarico s streho, ker je bila prava omarica sprojektirana v fasadi hiše. Tako sva si tudi želela.

 Najin električni priključek

Človek z Elektra naju je hotel na vsak način prepričati, da bi vzela prostostoječo omarico, ki jo ljudje ponavadi zabetonirajo v betonsko škarpo na meji. Če hočeš prostostoječo, jo betonsko pripelje in montira Elektro. Prednost te omarice je, da popisovalcem elektrike ni potrebno hoditi po parceli, ampak jo odčitajo že na meji. Pri naju pa je prevladal estetski vidik. Vtičnice z ozemljitvijo nama je na leseno konstrukcijo moral pritrditi najin električar pred priklopom (170 €). Torej ga moraš v tej fazi že imeti. Našel sem svojega bagerista, ki je konec januarja, na dan izgradnje priključka, prišel izkopat jarek in ga takoj, ko so možje z Elektra končali, tudi zasul. Potem še nimaš elektrike. Čim prej moraš iti z ožigosano vlogo za priklop elektrike, s soglasji in pogodbo o odjemu na nadzorništvo Elektra. V Elektru Ljubljana priklope delajo samo ob sredah. Torej sva elektriko dobila prvo sredo po izgradnji priključka.

 Pogled na najino parcelo s ceste.

VODOVOD

Normalno si takoj priskrbiš tudi vodovodni priključek. Ker sva pa imela midva težave s prestavitvijo meteornega kanala, nisva hotela dvakrat kopati 60 m, ampak sva čakala do konca gradnje, da so vse naredili hkrati. Postopek je tak, da greš na komunalno podjetje s projekti in gradbenim dovoljenjem in daš vlogo za gradben vodovod ali pa takoj za pravega. Problem je, da pravega ne moreš dobiti takoj, ampak šele po izgradnji kanalizacije / greznice / čistilne naprave, potem pa ti mora geodet na tvoje stroške vse inštalacije poslikati in po podpisu pogodbe moraš zemljiško knjigo vse vode s služnostjo vred prepisati na občino. Potem šele dobiš pravi vodovod, prej ti teče gradbena voda. Ko dobiš odločbo, plačaš še takso za priklop in greš z vsemi papirji na podjetje, ki ima koncesijo za izgradnjo vodovodnega priključka. V večjih občinah je to komunalno podjetje samo. Ko dobiš predračun, ga moraš v celoti plačati, potem pa pridejo izgraditi priključek. Kot pri elektriki, ti tudi tu nekatera podjetja naredijo vse, kakšna komunala pa ti da možnost, da dobiš svojega bagerista, oni pa samo položijo cev. Zelo elegantna je rešitev, da ti kar oni pripeljejo plastični jašek s števcem, lahko pa si daš jašek sezidati ali ga kupiš sam nekje drugje. Naju je prišla taksa 422,68 €, samo postavitev priključka za okrog 60 m napeljave brez kopanja pa 1532,44 €.

 Pa še pogled na parcelo proti cesti.

Z geodetom sem se takoj dogovoril tudi za zakoličbo objekta (16. 1. 2008) in ponovno postavitev nekaterih mejnikov, ker so jih zaradi podiranja drevja na meji sosedje v tem času vrgli ven. Gradbeniku se je zaradi lepega vremena v januarju namreč mudilo. Zakoličbeni elaborat je stal 350 €.

Tako, čez približno teden dni pa bova začela opis gradnje, izbire delavcev itd.

Prvi članek o dokumentih si lahko preberete tukaj: http://www.iskreni.net/nas-dom/69-gradbena-dokumentacija-za-hiso.html 

Tomaž&Gretel

P. s.: Ko bova zapisala vse, bodo članki tudi urejeni v smiselno celoto.

 

 

5.0
2 glasova
 
Za komentiranje se prijavite.