Gradiva družinsko hišo

ELEKTRIKA

Pred električarjem in vodovodarjem je zidar moral povsod v pritličju privariti hidroizolacijo. Po njej polagajo raznorazne cevi in toplotno izolacijo. Vsi morajo pa dobro paziti, da je ne preluknjajo.

 

Električar je nekaj časa še čakal vodovodarja, ker je ponavadi le-ta prvi na objektu, potem pa je med prvomajskimi prazniki kar začel z delom. S celo ekipo je vrtal in polagal cevi tri dni, za kar so zaračunali 6800 €. V to ceno so všteti tudi vsi električni in komunikacijski kabli. Preden začne, je treba z njim in načrtom natančno iti skozi objekt in predvideti čisto vse luči, stikala in priključke. Še zlasti je nujno vedeti, kam se bodo odpirala vsa vrata, da se postavijo stikala na pravo stran vrat. Kasneje spremembe niso več mogoče. Marsičesar v načrtu ni, marsikaj pa zna električar urediti veliko bolj praktično. Priključke za internet, telefon in televizijo imava po vseh sobah. V začetku sva bila precej proti temu, potem pa sva to kar vzela. Dobro še vem, kakšne muke smo imeli pri meni doma, ko smo hoteli spraviti internet v kakšno sobo. Vse je bilo treba preštemati na novo. Poleg tega nama je električar sam precej dobro razporedil senzorje za alarm. Tudi to se nama je zdelo precej pametno vzeti. Začetna investicija v kable je dokaj nizka, samo aparaturo pa lahko kupiš tudi kasneje.

VODOVOD

Končno je prišel tudi vodovodar. Na objektu je delal tri dni – 8., 9. in 12. maja. V tem času je pripravil vse vodovodne cevi do pip, stranišč in kadi ter zračnike iz kopalnic. Pred začetkom del mu moraš dati vse načrte stranišč, lijakov in kadi, da pripravi natančne pozicije priključkov. Na srečo sva že izbrala kopalniško pohištvo, da sva te skice že imela. Imava pipo v kuhinji, kopalnico spodaj (tuš, lijak, stranišče) in zgoraj (kad, dva lijaka, stranišče, bide), pipo v likalnici, kotlovnici, garaži in na terasi. Imava tudi dva priključka za pralni stroj, ker še ne veva natančno, kam bi ga raje postavila. Poleg tega imava dvojni sistem za toplo vodo (da le-ta kroži in je vedno na voljo), v stranišča, garažo in na teraso pa sva dala napeljati tudi deževnico iz rezervoarja zunaj. Če deževnice zmanjka, enostavno preklopim en ventil in uporabljam pitno vodo.

Zgoraj sva se odločila za stranišče, ki ima masko do tal in do stene za njim, da ni težav s čiščenjem. Odločila sva se za zunanji kotliček, ker se nama je zdelo, da je v otroški sobi za njim manj šuma. Spodaj sva vzela vgradni kotliček in visečo školjko. Ko so kotliček montirali, mi je ostalo le še nekaj centimetrov stene. Še zdaj ne vem, katero stranišče bolj šumi. Poleg tega pa je viseče stranišče veliko enostavnejše za montažo, saj se ga samo natakne na že vgrajeni element. Z zunanjim kotličkom pa smo imeli najprej težave, ker je vodovodar priključek postavil 20 cm previsoko in smo morali keramični kotliček vsi živčni vrtati pri kamnoseku, nato pa smo imeli še težave z izplakovalnim sistemom, ki je puščal. Tudi vetilator v zgornji kopalnici ni pametno narejen, ker nama takoj, ko ga pri tuširanju zaženeva, začne po steni iz odprtine teči kondenz. Še ne vem, kako bova rešila težavo.

Vodovodar je za svoje delo računal 2997,42 €.

Tomaž&Gretel

 

Se nadaljuje ...

Prvi članek: http://www.iskreni.net/nas-dom/69-gradbena-dokumentacija-za-hiso.html

Drugi članek: http://www.iskreni.net/nas-dom/38-nas-dom/116-gradiva-druzinsko-hiso.html

Tretji članek: http://www.iskreni.net/nas-dom/38-nas-dom/118-2-gradiva-druzinsko-hiso.html

Četrti članek: http://www.iskreni.net/nas-dom/38-nas-dom/120-gradiva-druzinsko-hiso-3.html

Peti članek: http://www.iskreni.net/nas-dom/38-nas-dom/124-obrtniska-dela.html

Šesti članek: http://www.iskreni.net/nas-dom/38-nas-dom/135-gradiva-druzinsko-hiso-4.html

5.0
4 glasovi
 
Za komentiranje se prijavite.