Smrt otroka z izstradanjem: nov standard usmiljenja?

Mati 12-letne Nancy je preko sodišča dosegla, da je lahko vzela življenje svoji hudo telesno prizadeti hčerki. Sodišče se je odločilo zgolj na podlagi materine izjave, dolge pol strani A4.

nancy 1 

Nancy je bila od rojstva slepa, ni mogla hoditi, govoriti ali samostojno jesti. Bila je v popolni oskrbi londonske bolnišnice Great Ormand Street Hospital, ves čas je bila ob njej tudi njena mati Charlotte Fitzmaurice Wise, ki se je zaradi nege hčerke odpovedala službi.

Pol strani za smrtno obsodbo

Z odraščanjem se je trpljenje male Nancy po poročanju Daily Maila povečevalo, kljub morfiju in drugim zdravilom proti bolečinam je po več ur v bolečinah kričala. Tega starša nista več zdržala, zato sta na sodišče vložila zahtevek, da se otroku vzame življenje.

Za odločitev sodišča je zadostovala že izjava matere, sestavljena iz zgolj 324 besed. Kar je približno pol strani A4.

»Moja hčerka ni več moja hčerka. V njenih očeh ni več luči, zamenjal jo je strah in hrepenenje po miru,« so se glasile besede matere, ki sta jo podprla tako Nancyjin oče kot bolnišnica, kjer so za Nancy strokovno skrbeli.

nancy 2

Odločitev sodišča na podlagi materinih čustev

Zatevku staršev, da se 12-letni Nancy vzame življenje, je bilo takoj ugodeno. S tem so na britanskem Otoku vzpostavili nov standard pri izvajanju evtanazije.

Prvič se je namreč zgodilo, da so vzeli življenje otroku, ki je še sam dihal. Nancy ni bila priklopljena na respiratorni aparat niti ni obolevala za smrtno boleznijo, kljub temu pa je sodišče odločilo, da se ji lahko vzame življenje.

Na britanskem Otoku so postavili nov standard pri izvajanju evtanazije: prvič so vzeli življenje otroku, ki je še sam dihal.

Sodišče je svojo odločitev obrazložilo z besedami, da so »ljubezen, predanost in verodostojnost matere očitne.« Tako je sodišče zgolj pritrdilo čustvovanju matere, ni pa se oziralo na koristi in dostojanstvo otroka.

Čeprav kratka, je izjava matere pretresljiva in kaže na vso tragičnost položaja, ki na koncu privede do odločitve matere, da zaprosi za smrt otoka.

Nancyjina mati v izjavi izpoveduje osebno bolečino, a ne more prek nje, ampak svojega otroka razlaga skozi svoje trpljenje. Tako med drugim zapiše, da »Nancy ni bila več moj angelski otrok, postala je lupina. Hotela sem ohraniti lepe spomine na Nancy, ne srce parajoče. Po celem koncu tedna, ko sem jo gledala, kako v mukah kriči, sem se odločila, da ne bom več opazovala, kako moja mala punčka trpi. Vse, kar sem si želela, je bilo, da bi moja hčerka umrla z dostojanstvom in da bi jo pri tem držala za roke.«

Trpljenje v imenu usmiljenja

Mala Nancy je avgusta letos res umrla, vendar ne z dostojansvom človeške osebe. Tako imenovana "smrt iz usmiljenja" je zanjo pomenila še dodatno trpljenje.

Ko je sodišče odločilo, da v tem otroku »ni več kvalitete življenja«, so Nancy dobesedno do smrti izstradali in dehidrirali. Njeno trpljenje je trajalo cela dva tedna, toliko je trajalo, da se je končalo njeno življenje po tem, ko so jo odklopili od aparatov, s pomočjo katerih je dobivala hrano in vodo. 

Foto: mirror.co.uk, thedailybeast.com

4.11.2015 Portal
4.5
14 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.