Z branjem v tišini proti nasilju nad vestjo

Konec letošnjega maja so v 100 italijanskih mestih hkrati izvedli posebno obliko mirnega protesta. Na njih so se ljudje zavzeli za svobodo mišljenja in družino. Jutri se bodo »stražarji« prvič zgodili tudi v Sloveniji.

straza 0

Ljudje so vse bolj zaskrbljeni nad dogajanjem v družbi. Politiki na najvišji ravni zlorabljajo svojo pozicijo moči in s spreminjanjem družinske zakonodaje posegajo v najbolj občutljivo družbeno okolje, v intimo družinskih razmerij. Ko se zamaje družina, se zamajejo temelji svobodne družbe.

Naveličani tega, da jim ideologi in aktivisti teorije spola vsiljujejo svojo voljo in poglede na življenje, so se ljudje uprli. Vendar ne s pestmi in ne z nasiljem, pač pa mirno in dostojanstvo, s knjigo v rokah.

Od Francije preko Italije do Slovenije

Dolgo so potrpežljivo prenašali nasilje nad njihovo vestjo, vendar stisnjeni v kot, ljudje niso imeli več izbire. Začelo se je v Franciji, nadaljevalo v Italiji, Španiji in drugod po Evropi, kjer se je v nacionalnih parlamentih začela kampanja za sprejem zakonodaje, ki skupnosti med osebami z istospolno usmerjenostjo izenačuje z zakonsko zvezo med moškim in žensko.

straza 1
»Bolje umreti stoje, kot živeti na kolenih.« (Albert Camus)

straza 2
»Svoboda je biti svoboden povedati, da je dva plus dva štiri.
Če je ta svoboda zajamčena, sledijo vse druge.«
(George Orwell, avtor romana o totalitarnih sistemih '1984')

Kazanje ogledala družbi, ki sklicevanje na naravne zakone označuje za homofobne, družbi, ki ukinja različnost in samo eno mišljenje zapoveduje kot edino pravilno, bo dobilo svoj odmev tudi pri nas. Stražarji se bodo prvič zgodili v slovenski prestolnici.

V sodelovanju s civilnodružbeno pobudo Spoštovanje različnih organizatorji stražarjev jutri ob 11. uri dopoldne na Kongresnem trgu v Ljubljani pripravljajo miren shod, na katerega vabijo vse ljudi dobre volje. Kot pravijo, svoboda vesti ni omejena s politično ali versko pripadnostjo, ampak pripada vsakemu posamezniku. Zato so stražarji politično nestrankarski in odprti za vse verujoče in neverujoče.

Na njihovi Facebook strani lahko preberemo, da je posebnost njihove pobude predvsem v tem, da se udeležencem/stražarjem ni treba spuščati v besedne spopade z drugače mislečimi. »Ne, ne prepričujemo z govorjenjem, s hrupom in vpitjem. Prepričujemo s tem, da preprosto smo, da smo prisotni. S tem najmočneje trkamo na vest ljudi. Zato ostajamo v tišini. Samo v tišini nam lahko spregovori vest. Vest pa nikoli ne neha šepetati.«

Stražarji svobode vesti in družine

Kdor se želi stražarjem jutri v Ljubljani pridružiti, naj ima s seboj knjigo. V spomin na udeležbo pa so za vsakega stražarja izdelali posebne knjižne kazalke, na katerih so zapisane glavne vrednote, ki jih branijo. 

straza 3

Stražarji smo moški in ženske, ki ne glede na politično ali versko pripadnost branimo svobodo vesti, mišljenja in izražanja.

Stražimo stoje, na javnih mestih, eno uro, v medsebojni razdalji dveh metrov, skupaj obrnjeni v smer boljše prihodnosti. V rokah držimo knjigo kot znamenje svobodne misli, beremo v tišini, ki prebuja glas vesti. Na vprašanja ne odgovarjamo, na provokacije se ne odzivamo.

Branimo naravno družino kot skupnost moškega, ženske in otrok, pravico otroka do očeta in matere ter spoštovanje moške in ženske identitete od rojstva dalje.

Branimo zakonsko zvezo med moškim in žensko ter svobodo odločanja staršev o vzgoji svojih otrok.

4.7
29 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.