VIDEO: Stražarji pred parlamentom: tihi protest s knjigo

Sinoči se je skupina Stražarji zbrala še drugič. Tokrat na simbolnem mestu, na Trgu republike pred državnim zborom. To je bil tudi zaključni dogodek pobude Spoštovanje različnih pred nedeljskim referendumom.

str 00

S svojo navzočnostjo na javnih trgih želijo Stražarji opozoriti, da jim ni vseeno, kaj se dogaja v naši družbi. Prepričani so, da ko se zamaje družina, se zamajejo temelji svobodne družbe.

 

Včerajšnji shod pred hramom demokracije je bil zato miren javni protest proti sporni noveli zakona o zakonski zvezi in družinski razmerjih, ki bo predmet nedeljskega referenduma.

Stražarji sodržavljane o političnem nasilju nad družino, temeljno celico naše družbe, opozarjajo na način, ki je v času pred referendumom še posebej pomenljiv in zato dragocen – z branjem knjig v tišini.

STR-1065

STR-1113

Sredi hrupa človek svoje vesti ne more slišati, pravijo. Edino v tišini mu lahko spregovori. Zato je enourni shod potekal v tišini, v rokah pa so držali in brali knjige kot znamenje svobode misli, duha in kulture.

Prav povabilo h kritičnemu premisleku in premagovanju splošne ignorance, ko gre za temeljna vprašanja slovenske družbe in evropske civilizacije, je glavno vodilo stražarjev.

Kot so zapisali na svoji Facebook strani, se jih je sinoči zbralo med 80 in 90 ljudi, želijo pa, da bi se podobni shodi v prihodnosti odvili tudi še drugod po Sloveniji.

George Orwell, avtor znamenitega romana o totalitarnih sistemih '1984' je zapisal: »Svoboda je biti svoboden povedati, da je dva plus dva štiri. Če je ta svoboda zajamčena, sledijo vse druge.« Stražarji nas vabijo, da v nedeljo v tišini volilne skrinjice prisluhnemo glasu razuma in vesti.

Foto: Matjaž Maležič

4.8
22 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.