Kako feromoni vplivajo na menstrualni ciklus

Ženski menstrualni cikel se lahko spremeni zaradi feromonov, ki jih prenašajo bodisi moški bodisi ženske. Ti lahko povzročijo, da postane njen cikel sinhroniziran, krajši ali daljši.

woman2

Ženske smo zelo pod vplivom moških feromonov: menstrualni ciklus lahko uravnavajo feromoni, ki jih moški oddaja s potenjem.  Neke raziskave so celo pokazale, da imajo ženske, ki imajo stike z moškimi, bolj redne in urejene cikluse kot ženske, ki živijo same.

Mlada dekleta

Dekleta, ki živijo v tesnem stiku z očetom, prej dobijo prvo menstruacijo kot dekleta, kjer je oče manj prisoten. Dekleta, ki živijo z materami samohranilkami, tudi kasneje pridejo v puberteto.  Moški feromoni  povzročijo zgoden vstop v puberteto in uravnavajo ciklus zrelih žensk.

Vpliv ženskih feromonov

Feromoni ženske pa lahko vplivajo tudi na menstrualne cikluse drugih žensk. Ženske sproščamo dva osnovna feromona: enega pred ovulacijo in drugega po ovulaciji. Feromon, ki se sprošča pred ovulacijo, pospeši nastop ovulacije, medtem ko feromon, ki se sprošča po ovulaciji, zakasni nastop ovulacije pri drugih ženskah. Menstrualni ciklus se lahko sinhronizira s ciklusom druge ženske.

4.2
5 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.