Kontracepcija ali naravno?

Praksa morda kaže, da večkrat pride do nosečnosti pri naravnih metodah, vendar ne zato, ker bi bile manj zanesljive, pač pa ker pari to dopustijo, pravi Milena Igličar, ginekologinja v ZD Škofja Loka. 

 

Na tretjem srečanju sklopa Spolnost kot podaritev z naslovom Dileme kontracepcije in naravnega načrtovanja rojstev so na okrogli mizi sodelovali še dr. Tadej Strehovec, moralni teolog, in zakonca Janez in Lucija Rifel.

Doktor Igličarjeva je predstavila pogled na kontracepcijo in uravnavanje spočetij z vidika ginekologa, dr. Strehovec je poudaril moralni in etični vidik spolnega življenja in poseganja v žensko telo, zakonca Rifel pa sta preko lastne izkušnje pokazala, kako se da v zakonu spočetja uravnavati z naravnimi metodami.

Po končani razpravi smo Mileni Igličar postavili še nekaj vprašanj:

Kot ginekologinja se v ambulanti vsakodnevno srečujete z veliko ženskami. Kakšen občutek imate, ali ženske dobro poznajo svoje telo in svoj ciklus ali se zgolj zavedajo, da vsak mesec pač pride menstruacija in je to to?

Zelo veliko jih je, ki slabo poznajo svoj ciklus. Nihče jim tega ne razloži, da bi vedele, kaj se v ciklusu sploh dogaja, kdaj je ovulacija, kdaj je možnost zanositve, kako se spreminja razpoloženje, kako se spreminja napetost v dojkah. To premalo poznajo.

Pa vedo, da obstajajo plodni in neplodni dnevi, ali so prepričane, da lahko zanosijo kateri koli dan v ciklusu?

Večinoma imajo občutek, da je cel ciklus ploden, čeprav vejo, da so posamezni dnevi plodni, ne poznajo pa tega dovolj dobro. Nasploh pri mladih puncah, ki se zgodaj odločajo za spolne odnose, opažam, da se niso pripravljene poglobiti v ciklus in ga razumeti. To je dosti zahtevno in so za to premalo odgovorne.

Je zato uporaba kontracepcije posledica nepoznavanja svojega ciklusa ali pa se drugih metod ne poslužujejo, ker jih je strah, da niso učinkovite?

Punce se bojijo, da bodo zanosile, in hočejo imeti nekaj zelo zanesljivega. Niso pa še toliko dozorele, da bi se bile pripravljene naučit naravnih metod in jih živet, ker to zahteva zrelost in tudi sodelovanje partnerja. Mlada dekleta pa niso v tako trdnih zvezah in tudi pogosto menjavajo partnerje.

Kaj pa poznavanje same kontracepcije: so dovolj seznanjene z njenimi učinki, poznajo tudi tiste neželene učinke?

Večinoma se zavedajo, predvsem teh težav zaradi slabega prenašanja. Skrbi jih predvsem, da se bodo slabo počutile, da se bodo zredile, ne pa toliko, da bi prišlo do kakšnega resnega zapleta.

Kaj pa rednost jemanja: so pri tem dosledne, ali se prevečkrat znajdejo v situaciji, ko rečejo: »ah danes sem jo pozabila vzeti, bom pa zato jutri dve«?

Večinoma jih jemljejo redno oz. se vsaj trudijo. So pa vmes tudi take, ki pozabijo in ne jemljejo tako resno. In so tudi takšne, ki se na redno jemanje nikakor ne morejo navaditi.

Je pri zrelejših ženskah, predvsem tistih poročenih ali v resnih zvezah, kaj več zanimanja za naravne metode? So pripravljene na tak način uravnavanja spočetij?

Sama imam kar precej pacientk, ki uporabljajo naravne metode. Res pa je, da so to v glavnem take, ki prihajajo iz sredin, ki so bolj sprejemljive za življenje in imajo tudi več otrok. Dejansko so ti zakoni bolj trdni.

Se za naravne metode odločajo pari, ki se že pred obiskom pri vas odločijo zanje, ali so tudi takšni, ki pridejo samo po nasvet o uravnavanju spočetja, pa jih uspete navdušiti zanje?

Če nista nič pripravljena na to, da bi na tak način živela, jih je zelo težko prepričat. Ženske se celo za kratek čas navdušijo, potem pa pridejo nazaj in povejo, da ne gre, saj jih možje ne razumejo in ne podpirajo. Težko je, če je navdušena samo ženska, ker se to enostransko zelo težko obnese. Nujno morata biti vključena oba in se podpirati. Če jaz uspem prepričati samo žensko v ambulanti, je uspeh zelo slab.

Kaj pa po porodu, a je takrat kakšno večje zanimanje za naravne metode, vsaj v času dojenja?

Tista, ki jih prej ni uporabljala, nič ne pozna svoje sluzi, jih med dojenjem ne more uporabljati. Med dojenjem jih veliko uporablja kondom, dobijo pa se tudi tabletke, ki se lahko uporabljajo kljub dojenju. Predpišem jih samo, če ne gre drugače in se bojim, da bi zanosila. Seveda je mnogo slabše, če sicer zanosi in se odloči za splav.

Kaj pa zanesljivost: imate pacientke, ki uporabljajo hormonsko zaščito, in takšne, ki so se odločile za naravne metode. Pri katerih večkrat pride do nenačrtovane nosečnosti?

Če naravne metode par dobro pozna in res zanesljivo uporablja, potem ni razlike. Praksa morda kaže, da večkrat pride do nosečnosti pri naravnih metodah, vendar ne zato, ker bi bile manj zanesljive, pač pa ker pari to dopustijo. Nosečnost tako ni ravno načrtovana, ni pa tudi povsem izključena, saj zakonca zavestno nekoliko reskirata in ne upoštevata vseh možnih plodnih dni. Pri zanesljivi in dosledni uporabi enih in drugih, pa ni bistvenih razlik.

Pa mislite, da bi se jih več odločili za naravne metode, če bi bile te bolj razširjene, bi se o njih več govorilo in bi bilo samo izobraževanje bolj dostopno?

Sigurno. Velikokrat je težko ženski predlagat naravne metode, če pa se nima možnosti o njih dobro poučiti. Če pa se ne nauči zares, pa metoda ni zanesljiva. Zato se mi zdi ideja, da se je v okviru Zavoda Iskreni.net začelo izobraževati svetovalce za NND, nekaj najboljšega, da bo bolj dostopno in razširjeno.

Med ginekologi je veliko zavračanja naravnih metod češ da so nezanesljive. Mislite, da se tudi zato tako malo parov odloča zanje, ker jih stroka zavrača oz. jih predstavlja kot neučinkovite?

Sigurno. Ginekologi imamo izkušnje z ženskami, ki nepričakovano zanosijo. Povejo pa, da sta uporabljala naravne metode in sta se zanašala za dneve. Od tu pride prepričanje, da so naravne metode nezanesljive, kar dejansko ni res. Problem pa je, da ženske teh metod sploh ne poznajo dobro in se o njih ne poučijo. Zaradi takih izkušenj, zaradi strahu pred splavi, ginekologi tako raje svetujejo nekaj, kar je bolj zanesljivo.

Kaj pa vaša osebna izkušnja: sami uporabljate naravne metode, vendar ali ste bili kdaj v dilemi, da bi uporabili kontracepcijo?

Nikoli nisem pomislila, da bi uporabljala tabletke ali maternični vložek. So pa obdobja, ko je uporaba naravnih metod težka. Takrat ko veš, da res ne smeš zanosit, ko čutiš, da ne moreš sprejeti otroka, ko postaneš prestar, ko ti zdravje ne dopušča. Ta obdobja so težja, ker hočeš biti bolj zanesljiv in dodaš še en možen plodni dan in še en, potem pa to obdobje možne plodnosti postane zelo dolgo. Takrat, ko si lahko vsaj malo odprt za življenje, je mnogo lažje.

Pa se je vam tudi zgodil kakšen nenačrtovan otrok?

Je seveda je, ampak vem, kje sem se zmotila, ker nisem bila dovolj dosledna. Zanesla sem se na svoje cikluse za nazaj in nisem bila dovolj pozorna, da lahko naenkrat pride do večje spremembe. Zato vedno poudarim, da k uporabi naravnih metod spada tudi sprejemanje nenačrtovane nosečnosti.

Doktor Igličarjeva, najlepša hvala za pogovor in vse dobro še naprej!

© Copyright iskreni.net

3.0
2 glasova