Sta sredi priprav na poroko? Ne pozabita …

Večina bodočih nevest vneto prebira poročne revije, brska po spletu, prebira članke s poročnimi nasveti, pa naj gre za organiziranje poročnega slavja ali poročnega potovanja …

priprave na_poroko

Vse te revijo želijo biti dober vodnik do popolne poroke. To samo po sebi niti ni slabo, če seveda odmislimo to, da popolnost ni dosegljiva in niti ni potrebna. In da je za »popolnost« poroke važnejše od oblek, vabil, cvetja, glasbe, hrane, števila povabljenih ipd. nekaj drugega – to, kar je v samem bistvu poroke, posebej cerkvene, ki je obenem tudi zakrament.

Ne samo za en dan …

V pripravah na poroko boste morda slišali rek: »Poroka je stvar dneva, zakon je stvar celega življenja.« Splača se ga vzeti resno! Pomembno je, da ne dajemo večjega pomena načrtovanju poroke kot pa zakonu, ki ji bo sledil. Pa tudi, da skrbno pazimo, da vsa organizacija in priprave par krepijo, povezujejo in usmerjajo k bistvu, ne pa da načenjajo njun odnos ali ju celo odtujijo.

Včasih postane par tako ujet v same priprave praznovanja, da potrebuje malce preverbe. Če organizacija poroke grozi, da bo ušla iz vajeti, je potrebno stopiti korak nazaj in si zastaviti nekaj vprašanj:

1. Zakaj v pripravah na poroko počneva to, kar počneva? Ali sploh je v skladu z najinimi načrti in željami?

2. Kaj je glavni namen najine velike/majhne/drage/intimne/neformalne/formalne poroke?

3. Koga vabiva? In zakaj ravno te ljudi?

4. Sva v pripravah oba enako upoštevana? Pridejo najine različne želje, okusi, mnenja do izraza ali eden običajno prevlada? Za pare različnih kulturnih ali verskih ozadji: Kako bodo vidiki obeh tradicij upoštevani in vidni v samem praznovanju?

5. Ali lahko v teh pripravah s čimerkoli pomagava drugim? Lahko morda pomagava pri družinski spravi? Sva lahko znamenje upanja za ljudi v stiskah iz najine okolice? Ali uspeva s svojim zgledom opogumljati druge?

6. So naju dosedanje priprave na poroko še zbližale in okrepile v odločitvi drug za drugega ali se med nama pojavljajo nesoglasja, ki jih ne uspeva rešiti? So se morda pokazali kaki večji dvomi? Kako se bova z njimi soočila?

priprave na_poroko2


Posvetita se bistvu cerkvene poroke!

In še pomembno vprašanje za vse tiste, ki svojo zvezo sklepajo v cerkvi – pred Bogom in ljudmi: Ali delujeva kot vidno znamenje božje ljubezni za vse, ki bodo sodelovali pri praznovanju?

Zakaj je to pomembno?

Pri poroki ne gre samo za praznovanje ljubezni in zaveze med ženinom in nevesto, ampak lahko preko zakoncev začutimo podobo tega, kako Bog ljubi človeštvo. Preko moža in žene, ki v besedah in dejanjih skozi vse svoje življenje izražata vzajemno ljubezen, lahko najbolj konkretno spoznavamo, kako ljubi Bog. In to je vredno čudenja in praznovanja.

Ste sploh kdaj pomislili, kako nedoumljivo je to, kar si par med poroko obljubi? V medsebojno zavezo vstopata z obljubo zvestobe v vseh življenjskih situacijah ter z obljubo ljubezni in spoštovanja za vse življenje; zavežeta se tudi k odprtosti za posredovanje novega življenja. In to kljub temu, da ne vesta, kako bosta to obljubo izpolnila, kakšne bodo ovire, cena za to in kaj vse ju na tej poti čaka. Takšen »da« lahko izrečeta v svoji trdni odločenosti, želji in zavezi, predvsem pa v zaupanju v božjo pomoč. Tudi to je pomembno pričevanje za vse.   

Vse skupaj je tako osvežujoče in nagovarjajoče, ker je popolnoma nasprotno logiki pogodb, pri katerih obe strani vesta, v kaj se podajata, kakšna so določila, kakšne okoliščine in kakšne posledice (ne)spoštovanja pogodbe. Sklenjene pogodbe prinašajo kvečjemu zadovoljstvo, ne pa tolikšnega navdušenja, očaranosti, presunjenosti, kot jih vzbudi obljuba in zaveza mladoporočencev, ki je radikalen odstop od logike, ki jo sicer živimo. Prav zato ima tolikšno moč in mikavnost, odpira presenetljivo polje svobode in je izjemen izziv k osebni rasti.

Naporen projekt s smislom

S skrbnim načrtovanjem poročnega dni ni nič narobe, tudi če gre za veliko in razkošno poroko – če je vse skupaj le v pravem kontekstu. To pomeni, da mora praznovanje poroke kazati na to, kar se resnično pomembnega dogaja, ko se nevesta in ženin združujeta, in usmerjati pogled tudi k lepoti tistega, kar še sledi – k zakonu.  Poroka je navsezadnje naporen in zahteven »projekt«, ki pa ima pomen, težo in smisel le, če je par dobro pripravljen tudi na to, kar ji bo sledilo.

Ne spreglejta vsega tega v teh napornih (pa tudi čarobnih in enkratnih) pripravah, ampak jim z negovanjem bistva dodajta še poseben čar in smisel!

4.7
15 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.