Matematični algoritmi ne najdejo sorodne duše

Ponudniki spletnih zmenkarij se trudijo najti načine, kako čim bolj uspešno povezati pare. A raziskave kažejo, da njihovi algoritmi ne delujejo …

preko spleta

V času, ko se že velik del parov - v ZDA kar četrtina - spozna preko spleta, se dogajajo najrazličnejši poskusi, kako olajšati in optimizirati proces iskanja primernega dekleta ali fanta.

Del teh poskusov so programi oz. matematični algoritmi, s katerimi želijo ponudniki strani za spoznavanje povezati posameznike, ki naj bi se z največjo verjetnostjo ujemali. A skrivnost tega, kaj dve osebi zares poveže, očitno ni mogoče uloviti v matematične formule.

Ameriških raziskovalci pod vodstvom Elija Finkla so analizirali več kot 400 raziskav s tega področja in ugotovili, da večina algoritmov ni posebej uspešnih in zanesljivih. »Spletno spoznavanje je krasen dodaten način, kako lahko samski najdejo potencialnega romantičnega partnerja,« pravi Finkel, »a do danes ni prav nikakršnih dokazov, da algoritmi za spletno povezovanje sploh delujejo«.

Uspeh zvez, ki so jih povezali takšni zapleteni algoritmi, se ni razlikoval od uspeha parov, ki so se spoznali naključno ali v krogu prijateljev.

Bolj kot predhodno ujemanje je namreč odločilno tisto, kar dva med seboj izgradita po svojem prvem srečanju.Poleg tega, da so ugotovili, da večina algoritmov ni niti znanstveno dovolj podprtih, študija opozarja tudi na to, da je ključen stik v živo in da tega ne more zajeti noben algoritem. Ne glede na to, kako močno se dva posameznika ujameta virtualno, spletna interakcija ne more nadomestiti živega človeškega stika, zato je pred takšnim srečanjem nemogoče napovedati dolgoročno ujemanje dveh. Bolj kot predhodno ujemanje je namreč odločilno tisto, kar dva med seboj izgradita po svojem prvem srečanju. Pri tem sta še posebej pomembni komunikacija in način soočanja s težavami.   

»Razvijalci algoritmov za povezovanje se osredotočajo predvsem na informacije, ki jih je enostavno pridobiti, kot na primer podobnost osebnosti in stališč, ne pa toliko na stvari, ki so po znanstvenih ugotovitvah o odnosih ključne za dolgoročni uspeh neke zveze. Zato je le malo verjetno, da bi bili ti algoritmi lahko učinkoviti,« se glasi ugotovitev iz študije.

Finkel pa še pravi: "Ljudje nismo dvodimenzionalni profili. To, ali je preskočila iskrica, lahko v živo ugotoviš v nekaj minutah ali sekundah. Ne moreš pa tega ugotoviti niti v 50 milijonih ur prebiranja osebnih profilov na spletu."     

5.0
4 glasovi
 
Za komentiranje se prijavite.