Si ti pravi(a) zame?

Naše zahodnjaško prepričanje gre nekako takole: če bomo v zvezi srečni ali ne, je odvisno od sreče pri izbiri partnerja. Ali z drugimi besedami: le najti morate ta pravega, pa boste srečni

 Zaljubljenost, partnerstvo, srečna zveza

Zveni znano? Pravljice in filmi so polni mitov o pravi ljubezni: Sneguljčica, Trnuljčica, Lepotica in Zver, Titanik, Romeo in Julija …kot da vse ostalo se zgodi potem samo po sebi: in živela sta srečno, do konca dni.

Pa ni tako. Kateri del torej ne drži? Ljubezen ni zadetek na loteriji: zdaj jo pa imam. Ljubezen je nenehno popotovanje: začne se s privlačnostjo, nadaljuje z medsebojnim spoznavanjem, z odkrivanjem samega sebe, svojih pomanjkljivosti, prilagajanjem, zavezo, skupnim reševanjem problemov, predanostjo drug drugemu in končuje v tesni, ljubeči in trajni vezi.

Toda včasih se zgodi, da ne gre več in v zvezi preprosto nismo več srečni, »ni več energije« ali pa so neprestani konflikti.

3 možnosti, ko se zdi, da ne gre več: 1. razveza 2. životarjenje 3. osebna rast Ponavadi vidimo le dve možne poti:

razveza ali

životarjenje v zvezi, ki nas ne osrečuje

Danes je razpad zvez porasel že na zaskrbljujočo raven. Posledice razpadov družin z otroki pa so naravnost katastrofalne. Vendar se nam pri alternativni izbiri ne piše nič bolje: svojo praznino skušamo zapolniti s hrano, alkoholom, delom, bežanjem v hobije, televizijo, gledanjem telenovel ali neskončnim reševanju križank…. Vse kar pač omogoča odtujenost in z njo odsotnost konfliktov. Vsi pa prepričani, da je to to: pač imeli smo smolo ali vdani, da je tako pač življenje. Toda vztrajanje v nesrečni zvezi je le na videz manj usodno za otroke, ki so sad take zveze. V obeh so čustvene rane pri otrocih neizogibne in enako usodne.

Tretja pot

Dobra novica je, da obstaja tudi tretja pot. In slaba novica, da ta pot zahteva od vas napor, soočanje z bolečimi platmi samega sebe in spreminjanjem svojih vedenjskih vzorcev. To pa je včasih zelo težka in boleča pot. Mnogi se ne odločijo zanjo. Raje izberejo eno izmed prvih dveh možnosti.

Vaš partner ima:
• pozitivne in negativne lastnosti ljudi, ob katerih je odraščal.
• pozitivne lastnosti, ki jih je izgubil v otroštvu. 

Vsaka zveza, ki se začne, nosi v sebi potencial, da se konča v tesni, ljubeči in trajni zvezi. Izbira partnerja ni naključje, ampak si partnerja izberemo na-ključ: v zvezi lahko drug drugega ponovno raniva ali pa ozdraviva stare rane.

Foto: Tomaž Sokol

"Na trenutke je srečen zakon trdo delo"

 

Kako lahko torej v nesrečni zvezi naredite korak naprej in pridete do zaslužene sreče?

  • Prevzemite odgovornost: sreča v ljubezni ni odvisna od tega, ali najdemo pravega partnerja, ampak od tega ali sami postanemo pravi partner. Odgovornost za srečo je vedno 50:50. Tudi če na zunaj izgleda, kot da je partner tisti, ki se mora spremeniti (alkoholizem, prevare, preveč dela), nosite enak delež za nesrečo. Danes je soodvisnost že dobro opisan pojem, prav tako pojem »alkoholikova žena«.
  • Kako globoko nesrečni boste v svoji zvezi in kako boleče bo odkrivanje skritih kotičkov samega sebe, je odvisno od tega, kako globoko ste bili ranjeni v svojem otroštvu.
  • Prevzemite odgovornost za to, da partner izve, kakšne so vaše potrebe in želje. Ko se pritožujete: če bi me imel rad, potem bi (ne bi) … razmišljajte raje: moja odgovornost je, da mu povem, kako se počutim in kaj potrebujem. Vaša sreča (nesreča) ni partnerjeva odgovornost. Ne igrajte vlogo žrtve.
  • Partnerjeve potrebe in želje so enako pomembne. Če ste prej razmišljali, da mora on osrečiti vas, zdaj to presežete. Vedno več pozornosti namenjate partnerju in njegovim potrebam.
  • Večina partnerjevih kritik vsebuje nekaj resnice. Prevzemite odgovornost za svoje negativne lastnosti.
  • Kar pri partnerju najbolj pogosto kritizirate, je ponavadi tudi vaša slaba lastnost, le v kakšni drugi različici.
  • Začnite razvijati sposobnosti in moči, ki vam manjkajo.

Za dober zakon je potrebna predanost, samoomejevanje ter pogum za osebno rast in spremembo. Na trenutke je srečen zakon trdo delo.

3.7
3 glasovi
 
Za komentiranje se prijavite.