Soočite se z dvomi pred poroko - za lepši zakon!

Poroka je dejanje, ki za večno spremeni dva posameznika, ki sta se odločila za pot medsebojnega podarjanja. Vendar sama po sebi ne odpravi zapletov, tudi ne zaščiti pred napadi in dvomi, s katerimi bi se posameznika morala srečati že v času skupne hoje …

parcek 

Na univerzi v Alberti, ZDA, so proučili, kako na zakonsko življenje vpliva spoznavanje iz časa skupne hoje. Študija, objavljena v reviji Family Process, je pokazala, da so tisti pari, ki so v času pred poroko zgradili odnos zaupanja, si iskreno odgovorili na dvome in se naučili izražati sebe, tudi v zakonskem življenju doživljali večje zadovoljstvo in posledično preživljali tudi več skupnega časa.

Matthew Johnson, docent in vodja raziskave, je povedal: "Če par ignorira dvome, ki se pojavijo glede odnosa, lahko to radikalno vpliva na njuno nadaljno pot." Johnson se v svojih raziskavah posveča predvsem medosebni dinamiki partnerskega odnosa, veliko pozornosti pa posveča zmenkom in sami poroki.

Par se nikoli ne bi smel ustrašiti vprašanj in neprijetnih dvomov, saj ravno iskreno srečanje z njimi daje odnosu možnost, da se utrdi.V eni od sorodnih študij, v katero so vključili 610 novo poročenih parov, so v  štiriletnem obdobju proučevali razvoj njunega medosebnega zaupanja. Tisti, ki so v času pred poroko razvili veliko stopnjo zaupljivosti, so kasneje, ko so »medeni tedni« že zdavnaj minili, kazali veliko večje zadovoljstvo in večjo težnjo po skupnem druženju kot tisti, ki so se v času skupne hoje izogibali iskrenim pogovorom in »nevarnim« vprašanjem.

"Zakonca, ki sta svoj odnos zgradila na trdnih temeljih, se udeležujeta skupnih aktivnosti, ohranjata 'zmenke', njuni pogovori so navadno globlji in polnejši, naklonjenost pa si močneje izražata tudi preko telesnih znakov", dodaja Johnson.

 

Iskreno srečanje z dvomi ne oddaljuje, temveč zbližuje

V času ko so ločitve zelo pogoste, je prav zgodnja vzpostavitev zaupnosti in soočanje z vprašanji o medosebnem odnosu ključ za trdnejše temelje poznejšega zakona. Par se nikoli ne bi smel ustrašiti vprašanj in neprijetnih dvomov, saj ravno iskreno srečanje z njimi daje odnosu možnost, da se utrdi.

Sploh v času »romantičnega razcveta« se rado zgodi, da posameznika iz strahu, da bi prijetna občutja izginila, vse pomisleke potisneta stran in se samo prepustita toku. Vsi dvomi in vprašanja pa se pojavijo z namenom. Tam so, ker je potreben globlji vpogled v medosebni prostor, ne za to, da bi dva oddaljili, temveč ju še bolj povezali. Kajti srečanje z njimi deluje na odnos blagodejno.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da predzakonske skupine in svetovanja odigravajo v tem procesu pomembno vlogo, saj nudijo tisti prostor, ki parom omogoča iskren in odprt pogovor o pomislekih in dvomih, to pa jim utrdi zaupanje v moč za prihodnje izzive.


4.8
16 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.