Slišati notranji glas, ki ve najbolje za vaju in vajinega otroka

Marina, Renata in Urška. Tri mame in obporodne spremljevalke, ustanoviteljice portala podsrcem.si. Lani se jih je v pogovoru porodila ideja za šolo za starše po spletu. Poimenovale so jo »Maternica«. Začetna izvedba je imela 9 online predavanj, tretja izvedba, ki se bo začela v ponedeljek, 9. aprila 2018, jih bo imela 14.

maternica naslovna

 

Za druge iskale, kar so same pogrešale

Vzgib za šolo za starše »Maternica« je bil podoben kot pri mnogih drugih usposabljanjih za starše, ki so nastala v zadnjih letih: »V prvi šoli smo izhajale iz tega, kaj smo v času naše nosečnosti in starševstva pogrešale me same,« nam pove Urška Repnik, ena od ustanoviteljic šole.

Izkušnja, ki so jo same dale skozi, je neprecenljiva. Urška recimo predava o dojenju, kjer je sama imela veliko težav in se je borila s poporodno depresijo, zato je bila sama zelo motivirana za iskanje odgovorov in usposabljanje na tem področju.

A predavateljice in predavatelj v šoli Maternica niso zgolj starši z izkušnjo. Nekateri imajo že osnovno strokovno izobrazbo, drugi pa se so odločili za nadaljnje strokovno usposabljanje, tako da že imajo certifikat za izobraževanja na svojem področju ali pa so še v postopku pridobivanja.

ekipa sola za starse maternica

Ekipa šole za starše Maternica

Široka ponudba za vstop v materinstvo in očetovstvo ter podporo v prvih letih

Prvi sklop tem v šoli Maternica je nosečniških in porodnih (recimo Premagala bom strah in rodila z užitkom, Porodna bolečina: kako jo lajšati z zdravili in kako naravno, Kako doživeti lep porod v porodnišnici?, Najpogostejše napake pri dojenju).

Potem sledijo tematike, ki so v podporo v prvem obdobju starševstva (Realne plati materinstva, Spanje in uspavanje otrok ...). Veliko pozornosti je namenjeno tudi zdravi prehrani, tako za otroka

Veliko pozornosti namenijo tudi zdravi prehrani, tako za otroka (Mleko, žita in mlečno-žitne kašice v prehrani otrok) kot za mamo (Diete po porodu: (ne)učinkovite, (ne)zdrave), (ne)varne?).

Del predavanj pa je namenjen tudi tematikam, ki segajo na področje temeljev odnosov in ključnih drž tako med zakoncema kot v odnosu do otrok (Dobila sva otroka. Izgubljava drug drugega?, Kako zares slišati in razumeti svojega otroka?)

Seznam vseh 14 predavanj si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

Spletna oblika šole je prilagojena staršem z majhnimi otroki. Starši jo lahko spremljajo od doma, ni jim treba organizirati ali celo plačevati varstva, ni jim potrebno voziti se naokoli z dojenčki, iskati parkirni prostor. Predavanja so zvečer ob 21.00, ko se že vse umiri in otroci praviloma spijo – če pa ne, je video s predavanjem na voljo še 9 dni in si ga lahko ogledajo pozneje.

 

Realne tematike, opolnomočenje staršev

Že imena posameznih predavanj dajejo čuti, da se odkrito obravnava tudi zahtevne in težke situacije, ki jih lahko doživjo mame in z njimi tudi očetje po porodu in ob vstopu v starševstvo. Recimo o tem, kakšen čustveni tornado lahko čaka žensko po porodu in kako ni nujno, da se v svojega otroka zaljubiš prvi hip ...

Soočenje z realnostjo starševstva pa je rodovitno, če pari ob tem dobijo odgovore na zahtevna vprašanja, predvsem pa podporo in opolnomočenje, da zmorejo.

»Mislim, da starši najbolj potrebujejo zavedanje, da zmorejo in da bodo najboljši starši svojemu otroku in da naj poslušajo predvsem sebe,« pove Urška Repnik o srčiki pristopa v online šoli Maternica.

Ženska je tista, ki lahko na začetku najbolje podpre žensko

Čeprav je v celotni ekipi le en moški, pa Urška Repnik pove, da bo v tokratni izvedbi moški predavatelj sodeloval prvič in da so ga ostale res vesele.

»Na začetku smo bile fokusirane bolj na porod in krajše poporodno obdobje in tam je nesporno ženska tista, ki lahko najbolje podpre žensko,« pojasni Repnikova in doda, da s širjenjem tematik (ki jih sproti prilagajajo potrebam), potreba po moškem vidiku narašča, zato si ga še želijo vključevati, saj je njihov cilj podpreti celotno družino in ne samo mame.

 

3.9
7 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.