Je Kate s humorjem poskušala zakriti svojo materinsko stisko?

Britanski princ William in njegova žena Kate sta bila v preteklih dneh uradna gosta Indije in Butana. Na veliko razočaranje tamkajšnjih domačinov pa s seboj nista imela svojih ljubkih otrok – princa Georgea in princese Charlotte.

William Kate3

Razlog? Kate je po poročanju revije People na vprašanje, zakaj jih nista pripeljala, odgovorila: »George je zelo poreden. Stalno bi tekal naokrog.«

Odgovor mi kot mami ni dal miru.

Hotela sem razumeti, kaj vse se skriva za tem odgovorom.

Kot prvo, bila sta na uradnem obisku. To je del njunega statusa, njuna služba, če želimo bolje razumeti. In tudi mi svojih otrok ne jemljemo s seboj na delo.

Nato – v enem tednu sta obiska Indijo in Butan ter imela naporen in natrpan urnik. Otroka ob tem gotovo ne bi uživala, vse skupaj bi zanju predstavljalo velik napor.

In res sta še majhna in v letih, ko zahtevata posebno pozornost in skrb, kar pa jima starša kljub pomoči varušk med vsemi opravki gotovo ne bi mogla nuditi.

Toda … ne morem mimo tega, da se ne bi vprašala, kako sta se princ William in Kate kot starša v resnici počutila brez njiju. Je bil Katin odgovor zavit v humor, da bi si ublažila stisko? In kaj sta doživljala malčka v tem tednu?

William Kate2

Nihče od njiju ni še dovolj star, da bi razumel časovni okvir enega tedna. Ali da bi razumel zanju abstraktni pojav, da oče in mama obstajata, tudi če nista v vidnem polju. In kljub temu da je bilo v varstvu zanju vrhunsko poskrbljeno, sem mnenja, da sta otroka ob sebi pogrešala toplino očeta in vonj mame.

Sem tip mame, ki brez svojih otrok ne zdrži več kot 16 ur. In otroci so podobnega tipa (no, ko dopolnijo štiri leta, se stanje spremeni).

Otroci bodo odrasli in nikoli več naju ne bodo potrebovali toliko, kot sedaj. Je res vredno zgolj zaradi udobja zamuditi trenutke njihovega raziskovanja in čudenja? Je vredno zamuditi priložnosti povezovanja zaradi privarčevanega časa?

Temu primerno smo si organizirali življenje. Potovali smo že z letalom, večkrat, vendar vedno vsi. Če presodiva, da bi bilo za otroke prenaporno, destinacija odpade. Za razna pustolovska in dolga potovanja je bil čas pred otroki in še bo čas. Trenutno pa sprejemava dejstvo, da povsod ne moremo. In če ne moremo vsi, ne more nihče. Toliko izletov, hribov in tudi tujih držav nam je na voljo, da ne vem, zakaj bi silila tja, kjer bi bilo morda za najmlajšega neprijetno. 

Privoščila sva si tudi že dva vikenda na morju, brez otrok. Pa vse skupaj ni imelo smisla, saj sva se ves čas spraševala, kaj počnejo in kako so. In kako bi jim bilo lepo tukaj na morju, v mivki. In sva sklenila, da nama takšen način odklopa ne ustreza. Da, obožujeva zmenke. Vendar se drug drugemu resnično lahko posvetiva le na večerjah in večernih sprehodih, ko otroci že spijo. Ko se ne sprašujeva, če so v redu. Ko veva, da naju nihče ne pogreša.

Isto stališče imam do vsakodnevnih opravkov. Res je včasih bolj enostavno, če greš sam. Opraviš hitreje. Če grem po tedenske nakupe hrane sama, mi to vzame eno uro, če gremo skupaj, mi vzame petnajst minut več. Je res bistvena razlika?

Otroci bodo odrasli in nikoli več naju ne bodo potrebovali toliko, kot sedaj. Je res vredno zgolj zaradi udobja zamuditi trenutke njihovega raziskovanja in čudenja? Je vredno zamuditi priložnosti povezovanja zaradi privarčevanega časa? Je smiselno puščati otroka v varstvu, da gremo sami nekam, kjer bi užival tudi otrok? In če menimo, da ne bi - da gremo skupaj nekam, kjer bo za vse lepo?

William Kate1

Verjamem, da odločitev princa Williama in Kate o potovanju brez otrok ni bila enostavna. In da bi ju gotovo, če bi le bile razmere potovanja ugodnejše, vzela s seboj. Prepričana sem, da Kate kot mami ni bilo vseeno, ko ob večerih ni poljubila svojih otrok. Zato ne obsojam. Ne njiju, ne drugih staršev, ki pustijo malčke dalj časa v varstvu.

Ob tem čutim le hvaležnost, da nama je dano s svojimi otroki preživeti veliko časa. In da se nama ni potrebno ukvarjati s tem, kako bi se eden brez drugega prebili skozi teden.

Foto: indianexpress.com, eonline.com, popsugar.com

3.5
40 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.