Dejstva, ki ti onemogočajo, da bi te materinstvo resnično osrečevalo

Revije in splet so polne nasvetov o tem, kakšna naj bi bila popolna mama. Toda popolne mame ni – obstaja le srečna mama, izpolnjena v svoji vlogi.

perfect mom

Mama dvojčic, blogerka in novinarka Shawn Fink, meni, da so celo nekatere od najboljših mam v sebi pravzaprav tiho nesrečne. Ugotavlja, da je pri večini vzrok v tem, da so njihova pričakovanja o materinstvu in samih sebi povsem nerealna. Prepričana je, da je veliko mam s postavljenimi nesmiselnimi cilji nesrečnih v materinstvu, pa o tem ne bodo nikoli naglas spregovorile. Tako so zaposlene s tem, da bi vse potekalo gladko in izgledalo popolno, da se ob tem njihov notranji svet počasi ruši. Na drugi strani pa so mame, ki s stalnim pritoževanjem same sebe celo prepričajo, kako je materinstvo en sam velik napor.

Zakaj nisem srečna mama?

In katere so, po mnenju Shawn, tiste najpogostejše pasti, ki onemogočajo, da bi v polnosti uživale v materinstvu?

 1. Mame dovolijo, da otrokova čustva in njegovi izgredi vplivajo na njihovo počutje. Ob tem jih avtorica spodbuja, naj se zavejo, da so za svoja čustva odgovorne zgolj one same.
 2. Njihov zakon in odnos z možem so postavile daleč na zadnje mesto.
 3. Včasih je videti, da si čisto hišo želijo bolj kot srečno življenje. Vedno pospravljen dom nima tako velikega vpliva na njihovo srečo, kot si morda mislijo.
 4. Pričakujejo, da se bo njihov otrok (predvsem v javnosti) lepo obnašal ves čas. Kadar se ne, to občutijo kot velik stres.
 5. Resnično verjamejo, da so druge mame veliko boljše od njih.
 6. Ko imajo slab trenutek ali slab dan, ko je za njimi neprespana noč ali otrokov jok v trgovini, igrajo žrtev. Vsem tožijo, kako grozno in naporno je njihovo življenje.
 7. Zapravljajo preveč časa in energije, da bi si ustvarile popolno življenje. Sem je vključeno tudi nenehno brskanje po spletu za idejami za dom in igro, s tem pa gledajo več v ekran kot v otrokov obraz. Pravzaprav pa bi morale samo uživati v enkratnem življenju in družini, ki jo že imajo.
 8. Pričakujejo, da bodo njihovi otroci imeli radi vse, kar jim skuhajo, spečejo in ustvarijo zanje. Jim pač ni všeč – to dejstvo se da sprejeti tudi brez velikega cirkusa.
 9. Pozabijo se povezati s svojimi otroci čisto vsak dan posebej, pa čeprav gre le za nekaj minut.
 10. Živijo in dihajo po uri. Vsak trenutek. Niti ko imajo veliko časa za otroke, se ne sprostijo, ampak stalno preverjajo čas.
 11. Svoj dan začnejo s preveč drame in negativizma. Kosmiči pod mizo, polžji tempo oblačenja otrok in stalno iskanje levega čevlja res niso ravno sanjski začetki dneva. Toda malo humorja in prijaznih besed vse skupaj lahko postavi v čisto drugo perspektivo, kajne?
 12. Poskušajo kontrolirati vsako najmanjšo stvar – od nereda, ki ga otroci puščajo za seboj do njihovega obnašanja.
 13. Delajo, tako kot piše. In ne tako, kot čutijo.
 14. Izgubile so svoj stik z Bogom - z virom veselja, moči, upanja, nasvetov in tolažbe.

Če ste se našle v kateri od navedenih opisov, sprejmite to kot izziv. Soočite se s tistim, kar zavira vašo srečo v vzgoji otroka. Morda boste ugotovile, da je materinstvo res lahko pravi užitek in ne le mit.

Vir: abundantmama.com

Foto: drolesdemums.com

5.0
9 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.