Prehrana danes za zdravje jutri

Tema prehrane je že zelo razdelana in ljudje smo danes dobesedno napadeni z različnimi infromacijami o tem, kaj je prav in kaj ni, katera živila so dobra in katera malo manj. Pomembno pri vsem tem pa je vprašanje: "Kako lahko vse to znanje uporabim in živim?" 

 

Pogovor pogosto pokaže, da je poplava informacij iz različnih virov terjala svoj davek. V življenju posameznika to največkrat pomeni, da žal znanje o prehrani velikokrat pomeni samo poznavanje različnih diet, ki znova pripeljejo do "želene telesne teže". Želena telesna teža je izraz, ki je zelo pogosto zlorabljen in narobe razumljen. Pogosto se pozabi na dejstvo, da so mišice precej težje od maščobnega tkiva. Na kratek rok telo mnogo učinkoviteje porablja mišično, in ne maščobno tkivo. Ob tem razvije toleranco na vse te diete in izkaže se, da so te vedno manj učinkovite. Posledično smo prisiljeni v skrajnosti, ki lahko resnično ogrozijo naše zdravje. Mnogo ljudi se - žal vse pogosteje tudi najstnikov - spušča v neskončen vrtinec pridobivanja telesne teže in kasneje tudi v njeno izgubljanje. Zelo redki se ob tem vprašajo, kako to vpliva na njihovo zdravje. Na ravnovesje hormonov, delovanje trebušne slinavke in jeter ter na zdravje prebavil.  

Zavedati se moramo, da je naš zgled tisti, ki bo zaznamoval generacije, ki prihajajo za nami. Z napačnim razumevanjem želene telesne teže ne ogrožamo le lastnega zdravja, ampak tudi zdravje lastnih otrok. Kako naj otroci dobijo predstavo o zdravi prehrani, ko pa gledajo svoje starše, ki nihajo iz ene skrajnosti v dugo: so obdobja, ko po kosilu vzamejo piškot, dva ali tri, in obdobja, ko v trgovini nenadoma nekaj časa ne kupujejo nikakršnih "pregrešnih" živil več. 

Zelo zaskrbljujoči so rezultati raziskav med osnovnošolci, ki kažejo, da je v preteklih dveh desetletjih delež prekomerno težkih otrok v nižjih razredih osnovne šole skokovito narasel. Na drugi strani pa starši narekujejo vrtcem, česa vsega njihov otrok ne sme jesti, ker je "nezdravo" in ni skladno z "modernimi smernicami" prehrane. To je druga skrajnost, ki ni veliko boljša od prenajedanja.

Mnogih težav v zvezi s prehrano ne bo rešila nobena "čudežna zel" in noben "skrivni recept". Rešitev je uravnotežena in kvalitetna prehrana na dnevni ravni. Vsega mora biti ravno prav. Sliši se enostavno in zapleteno obenem. Naj vas potolažim, da je veliko lažje, kot večina diet, predvsem pa boljše tudi za naše duševno zdravje.

Osebno zagovarjam stališče, da je zdrav duh lahko le v zdravem telesu. Pri vsem tem je najpomembnejša zavestna odločitev in zavedanje, da je zdravje dar, ki ga nima vsak, in dolžnost vsakega je, da zanj ustrezno poskrbi. Preden pomislite, da se vas to ne tiče oziroma da je to problem vaših sosedov, se postavite pred ogledalo in se vprašajte, ali je to, kar vidite, zdravo telo.  

Za komentiranje se prijavite.