premalo mleka

Svetovalka za dojenje bo odgovarjala na vprašanja in dileme o dojenju, težavah, ki se pojavljajo pri mladi mamici, in prehodu na gosto hrano.

Moderator: Irena Rupar

6 prispevkov • Stran 1 od 1

premalo mleka

OdgovorNapisal/-a prvič mamica » 31. januar 2013 - 00:15

Pozdravljeni!

V vseh člankih o dojenju zasledim, da se tvorba mleka prilagaja potrebam otroka. In da naj bi mama imela dovolj mleka. Sama sem malo zmedena, če to res drži. Svojemu sinu moram dodajati mleko, ker ga sama nimam. Poskušali smo brez tega, ampak to je pomenilo, da je bil več ur stalno priklopljen, da ni dobro pridobival na teži in da je bil jokav. Ko smo mu dali dodatek, je zgledalo, da se je končno najedel in je tudi potem malo več spal in napredoval v teži. Zdaj mu praktično po koncu podoja še vedno dodajam, ker menim, da nimam dovolj mleka.

Seveda bi veliko raje videla, da bi samo dojila, ampak ne vem, če je pri meni možno.

Kaj bi vi storili v mojem primeru?
prvič mamica
 

Re: premalo mleka

OdgovorNapisal/-a Irena Rupar » 4. februar 2013 - 23:17

Res je ponudba mleka odvisna od povpraševanja, kar pomeni, da POGOSTO in UČINKOVITO praznenje dojk spodbuja tvorbo več mleka. Obstajajo pa številni vzroki, da je ta naravni zakon zmoten. Če naštejem samo nekaj najpogostejših, začenši s porodom. Naraven porod, prvi podoj v prvi uri po porodu in 24-urno sobivanje novorojenčka in mamice pomenijo najboljši začetek ne samo za njuno povezovanje, temveč tudi za najboljši začetek dojenja. Pogosto je vir težav že tu: protibolečinska sredstva ali epiduralna vplivajo na slabe sesalne zmožnosti novorojenčka in zaspanost, ne dovolj pogosto dojenje v prvih dneh (tudi če dojenčka odnesejo samo ponoči) posledično pomeni manj mleka. Ker dojenček potem ne napreduje dobro na teži, je potrebno dodajanje umetnega mleka, kar zopet materinemu telesu daje lažni signal, da je mleka dovolj ali celo preveč. In tako smo v začaranem krogu dodajanja, katerega je težko prekiniti, ne pa nemogoče.

Premalo podatkov ste zapisali, da bi vam lahko dala konkretne informacije o možnosti postopnega prehoda na izključno dojenje. Predvsem je vedno potrebno pogledati starost, napredovanje na teži in količino dodatka, da se lahko najde neka pametna strategija, ki običajno vključuje postopno zmanjševanje dodatka in istočasno spremljanje napredovanja na teži.

Zato lahko podam le splošna priporočila pogostega in efektivnega praznenja dojke za spodbudo tvorbe več mleka:
- vedno ponuditi obe dojki in spodbujati aktivno sesanje,
- čas in dolžino podoja naj ne določa ura temveč se ozirajmo na dojenčka,
- čimpogostejše dojenje tudi "izven obrokov" - npr. za pockljat, uspavat,
- dodatno stimulacijo lahko pomeni tudi črpanje mleka (po obroku, če bi otrok neefektivno sesal ali med obrokoma, če spi).

Prehod iz delnega dojenja na polno dojenje običajno zahteva ogromno potrpežljivosti in vztrajnosti, odvisen pa je ne samo od mame temveč tudi od dojenčka.

Po drugi strani pa bi mame, ki vztrajajo z dojenjem kljub dodajanju, morale biti zelo ponosne nase! Namreč, četudi dojenček dobi zelo malo materinega mleka, je to zanj zelo dragoceno. Mati pa ima s tem načinom vsekakor bistveno več dela, kot če bi dojenčka hranila samo z umetnim mlekom ...
Irena Rupar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Slovenska spletna stran [http://www.dojenje.net]
Spletna stran organizacije LLLI [http://www.llli.org]
Irena Rupar
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
 
Prispevkov: 39
Pridružen: 29. marec 2011 - 12:03

Re: premalo mleka

OdgovorNapisal/-a samotar » 10. februar 2013 - 20:12

Mal goveji odgovor.

Tudi krava po teletu prec nima ful dost mleka, pa ga v nekaj dnevih dobi. Mleko rabi čas da nastane, da se naredi, proces ki traja. Vstrajati. Lažje je če ma mama podporo okolice. Umetno pa za poštukat.

Če je otrok zadovoljen s silikonom, z dudiko kako se bo šele pocrtal pri mamici :)
Uporabniški avatar
samotar
 
Prispevkov: 776
Pridružen: 31. maj 2005 - 20:22

Re: premalo mleka

OdgovorNapisal/-a lolala » 15. avgust 2013 - 21:51

Pozdravljeni!

Naš mali je star 1 mesec, imava pa nekaj težav z dojenjem, zato bi bila vesela kakšnega nasveta. Porod sam je potekal brez težav (porodna teža 4kg, odpustna 3810)) in tudi dojenje je v porodnišnici polno steklo. 2 tedna sva se nato polno dojila, mleka je bilo veliko, tako da sem imela tudi zastoj, pri katerem sem si pomagala tudi z Syntocinon sprejem.

v 3 tednu pa je patronažna sestra z vaganjem ugotovila, da je otrok zelo malo napredoval - komaj se je prebil čez porodno težo (4, 08kg). Vzrok je bil usihanje mleka. Tako smo začeli dodajati - približno 30 - 60 ml na vsak obrok. Sedaj se torej že 2 tedna vrtimo v začaranem krogu - mleka ni nič več, niti (upam) manj, brez dodatka ne upam. Otrok je pridobil na teži za cca 500g (čisto točno ne vem, ker nimamo vage doma). Je 6-7x na dan, nekaj dni nam je tudi uspelo, da en obrok ponoči ne dodajamo, ker imam občutek, da je mleka dovolj, on pa tudi zaspi nazaj. Poskusila sem ga večkrat pristavljati v tistem času, ko je bolj buden (del dneva namreč spi bolj rahlo in se večkrat zbuja), in ne dodajati tako pogosto, vendar je potem še manj spal, bil je nemiren ker seveda po nobenem obroku ni bil prav sit, učinka na količini mleka pa nobenega.

Zelo si želim spet polno dojiti, vendar se mi iz dneva v dan bolj zdi, da to ne bo mogoče. :( Se je možno kako spraviti iz tega začaranega kroga dodajanja?

Hvala za odgovor!
lolala
 

Re: premalo mleka

OdgovorNapisal/-a Irena Rupar » 2. november 2013 - 12:37

Normalno je, da v prvih dneh novorojenček izgubi približno 7 % teže. Vsaj tja do starosti dveh tednov mora potem porodno težo spet pridobiti. To zgodnje spremljanje teže pomaga, da prepoznamo morebitne težave in takoj korigiramo dojenje.

Opisujete situacijo, ko se je pozno ugotovilo, da dojenček slabo napreduje na teži in je bilo potrebno takojšnje ukrepanje z dodajanjem mlečnega nadomestka. Količina dodatka, ki ga navajate (30 - 60 ml na vsak obrok) je kar precejšnja - tega dodatka nikakor ne bi smeli naenkrat ukiniti. Lahko pa ga postopoma zmanjšujete - vsakih nekaj dni malo manj (vendar naj ga podnevi dobi po vsakem obroku). Postopno zmanjševanje pomeni, da je dojenček prej lačen in se zato pogosteje doji. Pogostejše in učinkovito dojenje pa spodbuja tvorbo mleka. Je pa to postopen proces, ki zahteva vztrajnost in spremljanje napredovanja otrokove teže. Vsekakor pa podojite na obeh strah predno daste dodatek.

Dobro je, da ga večkrat pristavljate, ko je buden ali bolj rahlo spi. Tudi morebitno uporabo dude se močno odsvetuje - naj dojenček rajši sesa pri prsih. S sesanjem bo stimuliral tvorbo mleka in dobil vsaj malo mleka.

Uiti iz začaranega kroga dodajanja in polno dojiti je včasih zelo težko. Četudi ne bi uspeli nahraniti dojenčka samo s svojim mlekom, je zanj zelo dragoceno, da ga pristavljate in dojite.
Irena Rupar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Slovenska spletna stran [http://www.dojenje.net]
Spletna stran organizacije LLLI [http://www.llli.org]
Irena Rupar
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
 
Prispevkov: 39
Pridružen: 29. marec 2011 - 12:03

Re: premalo mleka

OdgovorNapisal/-a lolala » 8. december 2013 - 16:27

Hvala za odgovor (čeprav malce pozen ;)).
Žal nama ni uspelo priti nazaj na polno dojenje, kljub temu, da sem dojila pogosto, večkrat vmes mleko tudi izčrpavala, ter skrbela, da so bile dojke vedno čimbolje izrpaznjene. Sem pa kljub temu zelo zadovoljna (in naš mali tudi), da se pri 5-ih mesecih še vedno dojiva, čeprav dobi mojega mleka le za max. tretjino obroka ( z izjemo zjutraj, ko se hrani le pri meni). Vedno ga je nekaj na zalogi še za certanje pred spanjem, ali umirjanje, ko je zelo razdražen.

Je bilo pa zelo težko priti do tega, da se ne obremenjujem več s tem, da mleka pač nimam dovolj. Če to bere katera mamica, ki ima takšne probleme - bolje bo!! :)
Sedaj niti ne vem, kaj sem delala narobe, da kar "na1x" ni več nastajalo dovolj mleka..? Sem sicer malo huda na patronažno sestro, ki mi je svetovala, da naj otroku dajem dodatek, saj mleko bo "že prišlo nazaj" :!: :?: , brez kakšnih drugih navodil. Potem sem krivila sebe, ker se nisem dovolj pripravila na dojenje, saj se mi je zdelo, da tako naravna reč bo pa že stekla sama po sebi...

V tistem času sem nekje prebrala izjavo svetovalke za dojenje, da si je potrebno pustiti, da za dojenjem žalujemo. In to je še kako res! Čeprav so me vsi prepričevali, da ni nič hudega, če ne dojim, da saj bo otrok vseeno zrasel, da naj vendarle že odmislim... Sem si morala pustiti čas, da sem bila tudi malo žalostna, saj mi dojenje pomeni toooliko več, kot samo hranjenje dojenčka... In kmalu za tem, je tista vsakodnevna otožnost začela izpuhtevati. :)
In sedaj uživam v vsaki minuti, ko moj sinko sesa pri meni (včasih ga tudi pustim, da pri meni samo "duda") in sem vesela, da ga lahko dojim vsaj toliko - saj nekatere še toliko ne morejo.

No, to sem morala zapisati. Tako da, mamice, bodite ponosne nase, če ste se, ali pa če se še trudite z dojenjem! :wink:
lolala
 


6 prispevkov • Stran 1 od 1

Vrni se na Dojenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron

PROGRAMI ISKRENI.NET