Igrače za dojenčka

Od nežne skrbi za novorojenčka do vzgoje najstnika, povezovalno starševstvo, rahločutnost...
21 prispevkov • Stran 2 od 21, 2

Re: Igrače za dojenčka

OdgovorNapisal/-a gusarka » 19. december 2008 - 13:43

Ja tud mi mamo ta puzle in je čist ok. samo zdej ga je pa žačel v usta dajat, pa baje da to ni lih zdravo-k sreči še nima zob. :D Blazino pa, ki jo nekateri kupijo se jo res splača kupit, pri nas v vrtcu, kjer sem zaposlena, jih imamo in so res fajn. Vendar pa je predraga, in ker k sreči nimamo nobenih težav z gibalnim razvojem, smo kupili puzzle. Da bi pa samo zato hodila k fizioterapevtu se pa tudi meni zdi mimo.
Uporabniški avatar
gusarka
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 27. oktober 2004 - 15:53

Re: Igrače za dojenčka

OdgovorNapisal/-a zebra » 20. december 2008 - 21:53

Mi smo kupili rabljeno zeleno fizioterapevtsko blazino (Airex) 140x200x2.5 cm na bolhi za 50 eur in je skrajno uporabna še po dveh letih - vsi skupaj lahko gor telovadimo, odlična je tudi za mamin pilates in jogo :) tako da bi jo od vsega najbolj priporočila. Pa fizioterapevtske žoge in žogice z bunkicami in brez bunkic, gumijasti kolobarji, plastični konjički... so tudi super - z njimi se da početi 1000 stvari, so primerne za zunaj in notri, ostanejo uporabne več let pa enostavno jih je očistit, če se pobruhajo ipd.

Sicer smo tudi mi kupili blazino z lokom (in to novo), ampak je naš sploh ni maral oz. je zdržal noter največ 5 minut (razen če sem mu vklopila glasbo s svetlobnimi efekti, ampak to se pa meni ni zdelo dobro za razvoj - buljil je v tiste lučke kot zadet). Pozor pri nakupu teh blazinic z loki!! - na slikah in embalaži nekatere izgledajo BISTVENO drugače (= lepše) kot v resnici, zato jo definitivno poglej v škatlo pred nakupom.

Lesene igrače najbolj pridejo v poštev, ko ne tlači več stvari v usta in je že toliko spreten, da ne pada po njih. Tiste barve za les testirajo tako, da jih za nekaj minut postavijo v vodo in seveda se v tem primeru nič ne raztaplja ipd. Slina pa razen vode vsebuje še encime in kopico drugih snovi, ki sploh v kombinaciji z mehanično silo (grizenjem in sesanjem) izvabijo iz igrače še vse kaj drugega kot je predvideno s strani proizvajalca. Jaz sem kupila neko leseno oh in sploh igračo, pa čez nekaj tednov skoraj ni bilo več barve na njej.
Uporabniški avatar
zebra
 
Prispevkov: 1616
Pridružen: 30. november 2007 - 18:34

Re: Igrače za dojenčka

OdgovorNapisal/-a maja » 30. december 2008 - 22:55

Pravijo, da je najboljša didaktična igrača za dojenčka, mama.

No mi drugače imamo to didaktično blazino z dvema lokoma in se je kar obnesla. Jaz sem mu obešala gor različne igračke, da ni bilo vedno isto. Ima pa zraven tudi ogledalo in muziko, tako da je vedno odkril kaj novega. Sploh ko je pogruntal, kako se aktivira glasba.
Drugače pa pri nas na splošno igrače niso tako in, je veliko bolj zanimivo vse ostalo: od električnih kablov, posod, gumbov na radiu in pralnem stroju, mobitel, daljinec, računalnika, zaves ...
Najbolj uživa, ko je DJ in vrti gumb za glasnost na radiu, všeč mu je pa tudi pojoča knjigica, pa polžek z igračkami. Lesene igrače pa vsaj zaenkrat niso preveč zanimive.
Slika Slika Slika
Uporabniški avatar
maja
 
Prispevkov: 2374
Pridružen: 1. oktober 2004 - 15:11
Kraj: Med zvezdami

Re: Igrače za dojenčka

OdgovorNapisal/-a sweety » 4. februar 2009 - 14:07

Moje mnenje je, da je za otroka najbolje čega izpostavljamo preprostim stvarem. Če tako gledamo, otrok je 9 mesecev preživel trebuhu kjer je narava sam poskrbela za preprostost (razen če je notranjost trebuha pisana,da otroku ni dolgčas, pa mi za to še ne vemo:).
Ko se otrok rodi je naenkrat izpostavljen tolikim informacijam, zato ima naravno zaščito, da vseh informacij sploh še ne zaznava v polnosti (slabše vidi, se še bolj malo premika - kasneje zaznava svet z premikanjem, veliko spi ...) Če bi vse takoj dojemal in bil več časa buden bi se od količine informacij verjetno zlomil. Zato ga na začetku izpostavimo igračam, ki so izolirane na eno stvar (premikanje, barve, oglašanje, živali) Samo predstavljajte si, koliko informacij otrok dobiva, če mu nad glavo obesimo pisane kravice, ki pojejo, in se premikajo na baterije. Otroka fascinira že samo premikanje, ob tem pa dobiva še informacije vsaj 5-ih barv...aja, kaj pa kravice sploh delajo v zraku? (govorim seveda za zelo majhne dojenčke) Da ne govorim o napačni predstavi sveta.
Skratka, ne mislite, da se bo otrok dolgočasil, če ne bo takoj bingljalo, cingljalo (včasih se mi zdi, da so starši tisti, ki jih pritegne neka igrača (ker je luškana) in ob tem niso pozorni na realne otrokove potrebe). Starši težko točno vemo za kaj vse je otrok pripravljen, zrel, zato je najbolje, da ga izpostavimo stvarem, ki so dober približek temu, čemur je bil izpostavljen v trebuhu. To je tudi njegova referenčna točka (referenčna točka je naprimer mamin glas), ki mu daje velik občutek varnosti v tem povsem novem svetu. Torej, več referenčnih točk, bolje se bo otrok počutil. Med njimi je so tudi kontrasit, kar bom razložila v nadaljevanju.
Otrok ima rad kontraste še iz časa nosečnosti, ko je zaznaval le svetlo-temno, torej so najbolj primerni črno beli mobili (prvi mesec), šele nato barvne, ki otroku posredujejo več informacij. Fino je, če se premikajo zaradi premikov v okolju (tako kot se premikajo listi na drevesu zaradi vetra) zato naj bodo iz lahkega lesenega materiala (bambus). S tem nezavedno otroka izpostavljamo naravnim zakonom in pojavom.
Pri 3- ali 4- ih mesecih lahko obesimo nad njegovo glavo zvonček, ki bo spodbudil njegovo gibanje. Ko bo s svojim gibanjem povzročil neko spremembo, se začne zavedanje akcije-reakcije, torej zavedanje posledic svojih dejanj. Tudi povezava med vidom in dotikom
Ko enkrat pridobi kontrolo rok preko udarjanja predmetov – mobilov, lahko otrok začne grabiti lesene obroče, ki jih prav tako obesimo nad glavo. Otroku je dovolj velik izziv, da doseže ta obroček in ni potrebno da ima več stvari, da jih prijema. Iz razvojnega vidika je potrebno razumeti, da otrok ne prijema obročka zato ker je to obroč, ali pa ker ga tako prtegnejo barve na obroču, ampak zaradi razvojne potrebe po prijemanju. Zato ne bo nič bolj prijemal, če bo imel 5 stvari obešenih (razen če smo od vsega začetka pretiravali z barvami in številom visečih predmetov. Potem bo gotovo zahteval večjo stimulacijo in se bo težje zadovoljil s preprostimi stvarmi).
Nova
 stopnja
 otrokovega
 odkrivanja je ta povezava
 med
 vidom
 in
 dotikom.
 Mobile
 sedaj nadomestijo
ropotuljice, ki jih lahko otrok prime s svojo majhno roko.

Govorila sem o otrocih pred 6 meseci, kasneje pridejo v upostev druge stvari, ki so bolj gibalne. V tem času pa je fino, če mu omogočimo razvoj koncentracije in pozornosti z opazovanjem.

Seveda otrok ne bo umrl in ne bo imel travm, če bo videl viseče pisane krave in še vedno bo povsem normalen otrok, še vedno pa se mi zdi prav, da so starši kritični do tega, kar jim današnje trgovine ponujajo. Mislite z lastno glavo in se zamislite, kako bi se vi počutili, če bi vam pol dneva ena stvar bingljala nad glavo, ko ležite :wink:
Bodite blizu naravi, ki je zelo preprosta, pa vseno lahko več minut strmimo in se čudimo, kako lepo je svet ustvarjen.
Slika
Uporabniški avatar
sweety
 
Prispevkov: 140
Pridružen: 1. april 2005 - 23:42
Kraj: nad oblaki

Re: Igrače za dojenčka

OdgovorNapisal/-a Orry » 18. marec 2009 - 22:37

Najljubša igrača našega fantička je daljinc :D .. plišaste igračke sploh ne "palijo", ropotuljice so mu bile brezzveze, sedaj mu postajajo všeč kocke. :lol: Pa zajčka ima rad, ker je živ :mrgreen: . Da ne omenjam, koliko igrač je dobil za darila ob rojstvu in krstu in sedaj je toliko odvečne krame grrrr :evil:
Orry
 
Prispevkov: 123
Pridružen: 18. marec 2009 - 19:38

Re: Igrače za dojenčka

OdgovorNapisal/-a gorazd33 » 27. september 2017 - 12:57

Tale tema je že malo stara, ampak če se še najde kdo, ki išče igrače za dojenčka, potem predlagam te: https://www.vlakec.si/igrace-za-dojencke/.
Naši so oboževali obešanke za voziček, pa una lesena igrala, ko daš otroka spodaj ležat, pa se potem sam zamoti.
gorazd33
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 7. oktober 2015 - 13:05

Prejšnja

21 prispevkov • Stran 2 od 21, 2

Vrni se na Vzgoja in starševstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron

PROGRAMI ISKRENI.NET