Nova Tula v izposojevalnici – za udobno nošenje malčkov

Tula Toddler, ena najbolj priljubljenih nosilk za malčke je po novem na voljo tudi v izposojevalnici nosilk iskreni.net. Pa za malčke sploh potrebujemo večjo nosilko od običajne?

tula0

Čeprav večina družin vse obdobje nošenja otroka uspe preživeti z eno strukturirano nosilko (v Sloveniji je najbolj razširjena nosilka Boba), se pri malčkih, ki se še veliko nosijo, vendarle splača razmisliti o nakupu večje nosilke v velikosti za malčke. Udobje za otroka in tudi za tistega, ki nosi, je namreč bistveno večje.  

Ob pogosti uporabi nam nosilka za malčke zelo olajša nošenje

Seveda je malčke še vedno mogoče nositi v večini nosilk standardne velikosti. Verjetno pa je marsikomu poznan tudi občutek, da je nekoliko večji otrok v nosilki že malce utesnjen, osrednji panel mu sega le do sredine stegen (in ga morda celo žuli), roke mu visijo ven (tudi ko zaspi in bi želeli, da jih ima pri telesu), glavo skapuco le stežka dobro podpremo, ko zaspi ...

Ker so malčki običajno aktivni in v nosilki ne preživijo veliko časa, za večino to ne predstavlja velike težave. Kadar pa se otrok še veliko in rad nosi, kadar nosilko uporabljamo za izlete ali potovanja, kadar v njej večkrat spi, pa lahko nosilka v velikosti za malčke otroku in nam precej olajša nošenje.

Na trgu je tudi vedno večja ponudba nastavljivih nosilk (Tula free to grow, Kibi, Isara, Fidella fusion, Ergo Adapt ...), ki omogočajo prilagajanje otrokovi velikosti po višini in širini - tudi te so lahko dobra rešitev za rastočega otroka, zato se ob nakupu nove nosilke splača primerjati, koliko se posamezna nosilka lahko razširi v širino in višino.

tula1
Nosilka Tula za malčke ima precej oblazinjene naramnice in ledvedni pas, oblazinjen je tudi del pod otrokovimi koleni 

Prednost večje nosilke je v tem, da zaradi svoje širine tudi večjemu otroku podpre nogice in zadnjico od kolena do kolena (idealno), ob hrbtu pa mu seže dovolj visoko, da ga lahko podpre po celemu telesu (tudi ko spi). Poleg tega lahko spečemu otroku brez težav čez glavo poveznemo kapuco.

tula3
Štiriletnik v nosilki je udobno podprt vse do pod kolen in lahko v nosilki tudi drema, kapuca mu pokrije glavo, roke ima lahko znotraj ali zunaj (glej prvo fotografijo)

V naši družini je tovrstna nosilka pri malčkih nepogrešljiva, ko gremo na izlete, tudi v hribe, ali na potovanja, kadar je potrebno z malčkom kam zelo pohiteti in ne more hoditi v svojem tempu, kadar ni varno, da sam raziskuje naokrog ipd.. Pogosto se zgodi, da 2-letnik nekaj časa sam hodi, ko se utrudi, ga damo v nosilko na hrbet, pa čez nekaj časa spet na tla in tako lahko sledi tempu preostale družine. Nosilka nam drobro služi tudi za uspavanje ali opoldanski dremež, ko smo kje zunaj.

tula7
18-mesečni otrok, ki je ravno na spodnji meji primernosti za nošenje v tej nosilki, v Tuli toddler - pomembno je, da so otrokove noge od kolena navzdol prosto gibljive

Ergonomska nosilka Tula – elegantna, trpežna in udobna  

Med nosilkami za malčke je v tujini izredno priljubljena nosilka Tula, ki jo sicer poznamo tudi v standardni velikosti, v Sloveniji pa si šele utira pot. Gre za kakovostno nosilko poljskega porekla, ki slovi po preprosti zasnovi, udobnosti in pestrem naboru vzorcev. Zanimivo je, da je še posebej priljubljena v ZDA.

Tula Toddler je deklarirana za nošenje otrok težkih od 11 kg do 27 kg oz. od 81 cm velikosti dalje, kar večina otrok doseže nekje okrog 18. meseca starosti (oz. ko nosi oblačila velikosti 86).

Za primerjavo – širina osrednjega panela pri Tuli toddler znaša 48 cm (višina 45 cm). Pri Bobi 4G ali nosilkah Ergo je recimo širina panela le okrog 35 cm (pri Tuli v standardni velikosti pa 36,5 cm). Teh nekaj centimetrov v predelu nog (in celotnega telesa) naredi občutno razliko.

tula4
Tula za malčke (spodaj) v primerjavi s Tulo standardne velikosti (zgoraj) - podobna bi bila primerjava z nosilkama Boba 4G ali Ergo standard (ki sta še malenkost ožji oz. nižji)

Nosilka za malčke ima še dodatno oblazinjene naramnice in pas, kar omogoče večje udobje tudi staršem pri nošenju težjega otroka. Dodatna prednost pri nosilki Tula (vseh velikosti) je oblazinjen predel na mestu, kjer se pregiba otrokovo koleno in noga izstopa iz nosilke, to preprečuje žuljenje.

tula5
Še nekaj podrobnosti: prečni pas, pripenjanje kapuce na naramnice, žep na pasu, zapenjanje odstranljive kapuce na osrednji panel nosilke

tula6

Lahko si jo izposodite za izlet ali krajše potovanje

Seveda z uporabo takšne nosilke ni dobro preveč hiteti, saj premajhen otrok v njej ni dovolj podprt, poleg tega nogic v kolenu ne more pokrčiti navzdol (kar je nujno potrebno za idealen ergonomski položaj). Navzgor pa je omejitev kvečjemu pripravljenost staršev in otroka za nošenje. Vsekakor je v posebnih primerih v njej mogoče nositi tudi 5-letnega otroka (z zvinom gležnja, recimo).

Če tovrstne nosilke sicer ne potrebujete redno za vsakdanju rabo in ne razmišljate o nakupu, ampak bi jo rabili samo priložnostno, je namen nosilke v izposojevalnici iskreni.net tudi ta, da si jo lahko družina izposodi priložnostno, za (dvotedensko) uporabo, na primer za kak izlet ali potovanje (ob odgovorni uporabi, seveda) ali v primeru, ko se mora otrok več nositi (bolezen, poškodba).

Predstavljeno Tulo Toddler si lahko pri iskreni.net izposodite tule, ponudbo ostalih nosilk in trakov za izposojo in nakup pa preverite na tej povezavi.

Foto: osebni arhiv M. Š.


 

V Zavodu iskreni.net organiziramo tudi delavnice nošenja otrok v nosilkah. Naslednja delavnica nošenja bo v soboto, 21. aprila 2018, od 9h do 12h v prostorih Zavoda iskreni.net na Nazorjevi ulici v Ljubljani.

prijava modra

 

 

4.0
8 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.