14 postaj, 14 zgodb, 14 pogovorov v paru: "Ko dve poti naredita križ ..."

»Lažje mi je bilo pisati samo za zakonce kot za cele družine. Ker sem bil lahko bolj predrzen,« nam je v današnjem pogovoru, ki je že bil objavljen prek Facebook LIVE, zaupal Gregor Čušin, avtor zgodbe letošnje postne akcije za zakonce.

cusin video postna

Ena velikih ljubezni igralca Gregorja Čušina je pripovedovanje zgodb na podlagi drugih zgodb. Tako je že ob koncu zadnje adventne družinske akcije razmišljal, kako bi lahko v postu nagovoril zakonce. In dobil idejo ... in bili smo za :).

Drugačen križev pot

Za navdih so mu bile postaje križevega pota. A si jih je zamislil drugače, kot jih poznamo.

Niso namreč predstavljene v klasični obliki, ampak prek človeka, ki je Jezusa videl na določeni »postaji«. Tako recimo ne opisuje, kako Jezus pade pod križem, ampak človeka, ki je to videl.

Nekatere teh oseb so znane iz Svetega pisma oziroma tradicionalnega križevega pota (recimo Pilat, Simon in Cirene, Veronika ...), druge je na kraj dogajanja postavil Gregor Čušin in se vživel vanje (recimo Adam, Baraba ...).

To je naredil s posebnim premislekom: »Mogoče bo kdo ob tem prvič doživel, da križev pot da ni samo Jezusova zgodba, ampak zgodba vsakega od nas.«

Za zakonce – da bi vstopila s svojo zgodbo, si povedala nekaj, kar si morda še nisva

Gregor Čušin se ne strinja čisto, če mu omenimo, da so njegove zgodbe precej izmišljene.

»Osredotočen sem na to, da je evangelij resnica. Jaz pa to resnico doživim malo po svoje.«

In to je tudi njegova želja za zakonce, ki jim je postna akcija na iskreni.net namenjena: »To je moja zgodba, zdaj pa naj še drugi vstopijo vanjo. Želim, da bi zakonci vstopili v te zgodbe še s svojo zgodbo. Da bi si ob zgodbah morda zakonca povedala dodogek iz življenja, ki si ga še nista zaupala.«

Idealistični ali realistični postni sklepi

Na začetku posta si velikokrat zadamo idealistične sklepe. To smo izkusili tudi v osmih letih postne akcije za zakonce na iskreni.net. Za veliko parov je bilo v ritmu družinskega in zakonskega življenja nerealno delati akcijo 40 postnih dni.

Zato se v zadnjih letih osredotočamo na tedenski ritem. Ker je postaj križevega pota 14, smo se odločili, da k prebiranju, poslušanju in pogovarjanju ob zgodbah zakonce povabimo dvakrat v tednu in sicer za vikend – v petek in v nedeljo.

Da je pomembno realistično postavljati postne sklepe je potrdil tudi Gregor Čušin, z mislijo, ki sicer ni njegova, ampak, saj veste – tudi zgodbe najraje pripoveduje take, ki jih je pripovedoval že kdo drug :): »Izogibajmo se trdnim sklepom – ker jih nismo zmožni. Zadajmo si cilj, ampak bodimo odprti za Boga, kam nas bo on peljal ...«

 

Prijavita se!

Za sodelovanje v postni akciji se lahko prijavita tukaj.

Postna akcija za zakonce je poleg adventne družinske akcije dar za naše donatorje, ki podpirajo programe Zavoda iskreni.net ali medija iskreni.net in domovina.je. Če še niste donatorji, vas vabimo, da podprete naše delo!

 

4.7
12 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.