Billingsova / ovulacijska metoda

Billingsova metoda je enostavna in zanesljiva. Od vseh naravnih metod sodi med tiste, ki zahtevajo najkrajše obdobje vzdržnosti.

 

Opazovanje sluzi materničnega vratu

Pearlov indeks: 3-20

Uporabna je v vseh življenjskih obdobjih, med dojenjem in v menopavzi, tudi če so ciklusi neredni. Temelji na opazovanju sluzi in občutka, ki ga sluz daje ob vhodu v nožnico.

Cervikalna sluz je sluzasta tekočina, ki se izloča iz materničnega vratu. Takoj po menstruaciji je sluzi malo, količina se postopoma povečuje, največ jo je tik pred ovulacijo, ko je tudi najredkejša, prozorna, steklasta in najbolj vlecljiva (potegne se kot nitka). Po ovulaciji se količina sluzi zmanjša, postane gosta in motna. Ovulacijska sluz je naravna prilagoditev, da bi semenčice v času, ko je oploditev mogoča, čim laže prodrle do jajčeca. Po ovulaciji se količina hitro zmanjša, sluz postane gosta in motna.

Po tej metodi v času krvavitve ne smemo imeti spolnih odnosov, ker sluzi ne moremo opazovati. V izjemnih primerih lahko pride do zanositve zadnje dni krvavitve. Po končani menstruaciji se začnejo zgodnji neplodni dnevi. Nekatere ne opazijo nobene sluzi, druge opazijo gosto, lepljivo, motno ali rumeno sluz, ki se iz dneva v dan ne spreminja in je vsak mesec približno enaka. Če je ves dan sluz neplodna in imamo občutek suhosti, imamo zvečer lahko spolne odnose. Prvi dan po odnosu si sluzi ne moremo opazovati, ker je spremenjena zaradi semenske tekočine in izločkov iz nožnice. Po videzu je podobna plodni sluzi. Naslednji dan spet opazujemo. Tako imamo lahko v zgodnjih plodnih dneh spolne odnose le vsak drugi dan.

Plodni dnevi nastopijo, ko sluz postaja bolj prozorna, vlecljiva, svetleča, videza jajčnega beljaka ali zaznamo ob vhodu v nožnico občutek vlažnosti, polnosti, mehkobe, spolzkosti. Sluz se potegne v nitko. Plodna sluz omogoča preživetje semenčicam, ščiti jih pred kislim okoljem nožnice in jim omogoča pot navzgor skozi maternični vrat. Zadnji dan, ko še opazimo plodno sluz ali imamo občutek vlažnosti, imenujemo dan vrhunca. Ta dan običajno sovpada z dnevom ovulacije in je plodnost največja. Dan po vrhuncu sluzi ne opazimo več ali pa postane gosta, lepljiva, motna. Tudi občutek vlažnosti izgine. Jajčece po ovulaciji preživi največ en dan. Do ovulacije izjemoma lahko pride dan ali dva po končani plodni sluzi.

 

Plodni dnevi so od dne, ko ženska sluz opazi v nožnici in še tri dni po vrhuncu. Zato se pozni neplodni dnevi začnejo četrti dan po vrhuncu, torej po treh dneh brez plodne sluzi. Če smo spremembe, ki pomenijo ovulacijo zanesljivo opazili, imamo v neplodnih dneh drugega dela ciklusa lahko spolne odnose neomejeno.

Zanesljivost te metode zmanjšuje predvsem to, da je ocenjevanje subjektivno, količina sluzi pa je lahko povečana tudi zaradi vnetja nožnice, ki je zelo pogost pojav.

Primer:

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Nazaj na prvo stran načrtovanja družine© Copyright iskreni.net

5.0
3 glasovi
 
Za komentiranje se prijavite.