Merjenje bazalne telesne temperature / temperaturna metoda

Temperaturna metoda temelji na dvigu bazalne temperature za tri ali več desetink stopinje celzija zaradi vpliva hormona progesterona v drugem delu ciklusa.

Temperatura se dvigne različno, pri nekaterih na dan ovulacije, pri drugih šele nekaj dni po njej. Najprej je treba seveda izključiti vse druge morebitne vzroke za ta pojav (bolezen, stres, neprespanost ...).

Pearlov indeks: 0,8-3

Njena slabost je v neprepoznavanju začetka plodnih dni, neuporabna je med dojenjem, ob pogostem nočnem vstajanju, nočnem delu in bolezni s povišano telesno temperaturo. V določenih okoliščinah se dolžina sicer rednih ciklusov spremeni. Zato ta metoda ni priporočljiva v času telesnih ali/in psihičnih stresov, ob spremembi načina življenja, kmalu po porodu ali splavu, ob hudih boleznih, ob koncu plodne dobe in raznih drugih stresih, ki porušijo fiziološki ritem.

Ženska naj si več mesecev meri temperaturo* zjutraj pred vstajanjem in vsakršno dejavnostjo – najbolje v ustih, lahko tudi v danki ali vagini (vedno na istem mestu in z istim termometrom). Vsak dan si mora zapisati izmerjeno in ugotoviti, kdaj v ciklusu se je temperatura zvišala. Po večmesečnem merjenju je mogoče z določeno verjetnostjo predvideti, kdaj se bo temperatura vnovič povišala, oziroma kdaj bo ovulacija.

Pri prepoznavanju začetka plodnih dni v ciklusu nam ta metoda nič ne pomaga. Plodni dnevi so od začetka menstruacije in še 3 dni po povišanju temperature. Konec plodnih dni pomeni tretji zaporedni dan zvišana temperatura vsaj za dve desetinki stopinje nad temperaturo prejšnjih šestih dni. Višja temperatura ostane ves drugi del ciklusa. Pade običajno zadnje jutro pred menstruacijo. Če ostane dvignjena več kot 15 dni, pomeni da je prišlo do zanositve. Dvig bazalne temperature pomeni, da je v ciklusu bila ovulacija. Zato je ta metoda v pomoč parom, ki imajo težave z zanositvijo.

 

* Za dovolj natančno merjenje temperature so primerni samo termometri, ki merijo na dve desetinki stopinje natančno! Večina digitalnih termometrov tega ne zmore, zato se še vedno najbolj priporoča običajen živosrebrni termometer.

 

© Copyright iskreni.net

5.0
1 glas
 
Za komentiranje se prijavite.