Zanesljivost naravnih metod

Po neki nemški anketi je med merilih za izbiro načina uravnavanja rojstev večina parov na prvo mesto postavila zanesljivost, na drugem mestu pa je bila zahteva, da metoda nima za zdravje škodljivih stranskih učinkov.

couple62

NND izpolnjuje oba pogoja. Ob dosledni in pravilni uporabi je Billingsova metoda zanesljiva nad 97%, simptotermalna metoda in metoda FertilityCare pa več kot 99%.

V študiji univerze v Heidelbergu* je bil odstotek nenačrtovanih nosečnosti pri ženskah, ki so pravilno uporabljale NND, le 0,4 %, kar pomeni, da se je na 250 žensk v enem letu pojavila 1 nenačrtovana nosečnost. To zanesljivost brez težav primerjamo z zanesljivostjo hormonskih kontracepcijskih tabletk.

Zanimivo si je prebrati članek, ki je bil objavljen v Oxford Journals. (vir: http://www.oxfordjournals.org/)

Podobne ugotovitve prihajajo iz študijskega centra za NND na univerzi v Düsseldorfu, kjer že dve desetletji zbirajo cikluse tisočih žensk, ki jih skupina strokovnjakov analizira in dopolnjuje z novimi ugotovitvami.

Pearlov indeks

Ko govorimo o učinkovitosti posameznih metod, za ocenjevanje najpogosteje uporabljamo t. i. Pearlov indeks. Ta nam pove, koliko od 100 plodnih žensk jih v obdobju enega leta pri uporabi te metode (ali sredstva) zanosi. Običajno smo pozorni na dve številki:

  • učinkovitost metode: pokaže Pearlov indeks v idealnih pogojih.
  • uporabniška učinkovitost: nam pokaže Pearlov indeks v tipičnih (realnih) pogojih.

Primerjalna tabela

Metoda/sredtsvo P.I učink. uporabniški P.I. učink. metode
Sterilizacija (ženske) 0.5 0.5
Maternični vložek 0.8 0.6
Simpotermalna metoda
1.8 0.4
FertilityCare 3.2 0.5
Hormonski obliži 1-2 1
Kontracepcijske tabletke (kombinirane) 8 0.3
Kondom 15 2
Prekinjen spolni odnos 19 4
Diafragma in spremicid 20 6
Billingsova ovulacijska metoda 3-20 0-2.9
Koledarska metoda 10-20 9
Brez uporabe metode/sredstev 85 85

P.I učink. uporabniški = Pearlov indeks uporabniške učinkovitosti ( % nosečnosti)

P.I.učink. metoda = Peralov indeks učinkovitosti same metode (% nosečnosti)

Pearlov indeks, ki temelji na številnih raziskavah o uporabi določene metode, torej kaže, da so naravne metode načrtovanja družine med najzanesljivejšimi.

* Strokovna skupina pod vodstvom dr. Petre Frank-Hermann z ginekološke klinike na univerzi v Heidelbergu je raziskovala učinkovitost simptotermalne metode med letoma 1985 in 2005. Sodelovalo je več kot 900 žena, dokumentirali so 17.638 ciklusov. Od 900 žena jih je 322 uporabljalo izključno simptotermalno metodo, 509 jih je uporabljalo v kombinaciji s kondomi, 69 žena ni navedlo svojega spolnega vedenja. Od žena, ki so se v plodnih dneh vzdržale spolnih odnosov, kar je idealna uporaba, je Pearlov indeks znašal 0,4, torej 1 nosečnosti na 250 žena na leto (13 ciklusov). Pri ženah, ki so v plodnih dneh uporabljale kondom, je Pearlov indeks znašal 0,6, pri tistih, ki se v plodnih dneh niso vzdržale spolnih odnosov, se je dvignil na 7,5.

 

© Copyright iskreni.net

5.0
2 glasova
 
Za komentiranje se prijavite.