Z gospodinjskimi deli proti raku

Čeprav na gospodinjska dela pogosto gledamo kot na nujno zlo, ki bi se mu raje izognili, pa to morda sploh ne bi bilo dobro za naše zdravje. Tako pravi nedavna raziskava o raku.

gosp dela

Ženske, ki dnevno opravijo za 2,5 uri gospodinjskih del ali toliko časa hodijo, lahko zmanjšajo tveganje za razvoj raka na prsih za 6 %.

Tveganja za raka na prsih je mogoče zmanjšati za 13 %, če ste vsak dan izredno telesno aktivni, temu pa ustreza tudi 6 ur hišnih opravil. Ženske, ki tri ure dnevno vrtnarijo, zmanjšajo svoje tveganje za raka za 10 %.

Šteje prav vsaka oblika telesne aktivnosti, ob kateri postanete vsaj malo zadihani, kar lahko vključuje tako vrtnarjenje, sprehajanje psa kot čiščenje hiše.     

Raziskovalci pravijo, da gre za pomembne izsledke, ker je telesna aktivnost dokaj preprost način zmanjševanja tveganja za pojav raka.

Izsledki izhajajo iz raziskave na 275.805 ženskah iz vse Evrope, ki so bile vključene v obsežno evropsko študijo raka (EPIC).

Preučili so več kot 8000 primerov raka, ki je bil diagnosticiran v razponu 11 let, in analizirali, kako telesno aktivne so bile obolele, kakšna je bila njihova telesna teža, ali so dojile, koliko alkohola so zaužile in še nekaj drugih dejavnikov, ki povečujejo tveganje za raka.

Ugotovili so, da gibanje pomembno vpliva na zmanjšanje tveganja za pojav raka. Pozitiven učinek pa so imele že zmerne količine vsakodnevnega gibanja.  Gibanje verjetno zmanjšuje tudi tveganje za črevesnega raka in ne le raka na prsih, za druge oblike pa bodo potrebne še dodatne raziskave.

Majhne spremembe v vsakodnevnem življenju so lahko velikega pomena – recimo to, da greste po stopnicah, namesto da uporabite dvigalo, da prehodite del poti na delo, v šolo ali do trgovine …«

Eden od avtorjev raziskave, epidemiolog dr. Tim Key z oxfordske univerze, pravi: »Za razliko od mnogih drugih dejavnikov tveganja je telesna aktivnost ena od teh, na katere lahko vplivamo

Key pa tudi opozarja, da so ženske v študiji prihajale iz generacije, ki je opravila veliko kuhanja, ročnih gospodinjskih opravil in je imela aktivne zaposlitve, s čimer so lahko pokrile velik del dnevne potrebe po telesni aktivnosti.

Britanska vladna priporočila trenutno vsebujejo nasvet o vsaj 150-minutni zmerne telesna aktivnosti tedensko, kot je na primer hitra hoja. A le 39 % moških in 29 % žensk sledi temu nasvetu.

V Sloveniji za rakom dojke zboli letno okrog 1.200 žensk

Čeprav so bila v omenjeni študiji preučevani le vplivi na ženske, pa gibanje (vključno z gospodinjskimi deli) gotovo ugodno vpliva tudi na zdravje moških. 

Vir: dailymail.co.uk

4.0
7 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.