Tekaški veliki petek

Letos bo potekal že 5. križev pot za tekaške navdušence. Če se vam zdi celotna pot od Ljubljane do Brezij predolga, se jim lahko pridružite na kateri od vmesnih postaj.

pot 1

Tečejo otroci, mladi in odrasli. Večina jih je tekačev, ni pa to pogoj za udeležbo. Marsikdo se jim priključi le za del poti, bolje pripravljeni pretečejo vseh nekaj manj kot 60 km. Letos jim bo družbo – za razliko od zimske pokrajine izpred dveh let – spet delala prebujajoča se narava.

pot 3

Tekaški križev pot na veliki petek je kot vsak drug tek najprej predvsem fizičen napor. Vendar ne ostane le pri tem. Pomeni tudi molitev, ki trpljenje preobraža v darovanje. Zato imajo tekači s seboj tudi poseben križ, ki si ga izmenjujejo.

Prva postaja so ljubljanske Dravlje, končna pa božjepotne Brezje. Vmes se zvrsti preostalih 12 postaj, na katerih je čas tako za okrepčilo kot skupno molitev. Štartajo ob 8. uri, da se lahko zvečer ob 19. uri na cilju udeležijo prazničnih obredov.

pot 2

To vedno bolj priljubljeno tekaško romanje – lani se je teka udeležilo 60 ljudi – se odivje v vsakem vremenu, tempo je zmeren in kot tak primeren tudi za zgolj občasne tekače. Odseki med posameznimi posatajami kar vabijo, da se jim pridružite. Ali kot vabijo organizatorji: »Če ne moreš teči, pridi s kolesom, avtom, peš obrisat pot, kot Veronika, pomagat nosit križ, kot Simon, molit, spodbujat ... vse šteje!«

Vir: splet

4.1
9 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.