Mnogi otroci preživijo zunaj manj časa od zapornikov

Kdo preživi zunaj manj časa od zapornikov v najbolj varovanih ameriških zaporih? Otroci.

igra v naravi 400

Raziskavo o času, ki ga z otroki preživimo zunaj, je sicer pripravilo podjetje Persil, v okviru marketinške kampanje »Dirt is good – Free the Kids!« (»Umazanija je dobra – Osvobodimo otroke!«).

Britansko vladno poročilo: več kot desetina otrok ne gre nikoli v naravo

Še posebej zaskrbljujoče je stanje v Veliki Britaniji. Tam je raziskava je pokazala, da kar trije od štirih otrok (74%) preživijo zunaj v povprečju manj kot uro dnevno. Tretjina britanskih otrok se zunaj igra manj kot pol ure dnevno, 18 % pa se zunaj sploh ne igra.

Ti podatki se ujemajo s poročilom, ki ga je britanska vlada izdala februarja letos in ki obsega dveletno raziskavo na 10.000 britanskih otrocih, mlajših od 16 let. Ta je pokazala, da eden od devetih otrok v zadnjem letu ni bil niti enkrat v naravi (parku, gozdu, na obali ali v kakšnem drugem naravnem okolju).

Starši: tudi zunaj je potrebna animacija z elektronskimi igračami

Starši, ki so sodelovali v raziskavi, ugotavljajo, da imajo njihovi otroci manj možnosti za zunanjo igro od prejšnjih generacij. Otroci vse več časa preživljajo doma in na organiziranih dejavnostih, vse manj pa se igrajo zunaj.

Vse več staršev opaža tudi, da se otroci nočejo več igrati zunaj, če jih ne animira kakšna elektronska igrača (npr. avto na daljinsko upravljanje). Kar tri četrtine britanskih staršev se pritožuje, da imajo otroci rajši računalniške igrice in virtualne športe od igre v naravi.

igra notri

Strokovnjaki tem razlogom dodajajo še pomanjkanje zelenih površin v urbanih središčih, preobremenjenost otrok z organiziranimi dejavnostmi, vpliv digitalne tehnologije in strahove staršev, ki želijo otroke obvarovati pred neznanci, prometom in poškodbami.

Otroci, ki se igrajo zunaj, so srečnejši in bolj zdravi

Partner v raziskavi je bila tudi organizacija The Wild Network, ki spodbuja otroško zunanjo igro. Njen predstavnik Mark Sears je rezultate komentiral: »Raziskava je potrdila vse, kar že vemo o sodobnih otrocih. Ne igrajo se dovolj zunaj, kar ima resne posledice. Otroci se borijo s prekomerno telesno težo, slabšimi umskimi in motoričnimi sposobnostmi, pomanjkanjem koncentracije.

Zunanja igra je za otroke ključna, zaradi nje so srečnejši in bolj zdravi. Starši se sicer zavedajo pomena igre, vendar se nič ne spremeni. Otroci zunaj preživljajo vse manj časa. To je neverjeten paradoks.«

 

5.0
13 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.