Obvezne 3 ure fizične aktivnosti za predšolske otroke

Zaradi naraščajoče debelosti med otroki, se bodo morali angleški malčki dnevno vsaj 3 ure fizično gibati – takšno je namreč priporočilo vladne kampanje proti debelosti. Otroci mlajši od 5-ih let pa naj bi vsaj 15 minut hoditi tudi med potjo v trgovino in v vrtec. Niso pozabili niti na tiste najmlajše, ki še ne znajo hoditi, kateri naj bi redno plavali in se razgibavali na igralnih preprogah.

kids63

Smernice so predpisali zaradi velike zaskrbljenosti glede debelosti otrok, saj je skoraj tretjina otrok predebelih še pred vstopom v šolo. Strokovnjaki napovedujejo, da bo leta 2050 skoraj 2/3 otrok predebelih, angleški otroci pa sodijo med najbolj »lene« na svetu.

Vladni svetovalci pravijo, da so za neaktiven način življenja otrok pogosto krivi leni starši. Fizična aktivnost je za otroke bistvenega pomena tako z razvojnega vidika kot tudi z vidika preprečevanja bolezni kasneje v življenju.

Naivno bi bilo pričakovati, da bodo same smernice naredili drastične premike. Če pa bodo starši poskrbeli za lastno fizično aktivnost, bodo temu brez težav sledili tudi otroci.

Kakšno pa je stanje v Sloveniji? Verjetno ne tako drastično kot v Angliji, vsaj med predšolskimi otroci ne. Vendar pa trend fizične neaktivnosti, posedanja pred računalnikom in uživanja nezdrave hrane vse bolj prihaja tudi k nam. Tako je med šolskimi otroci kar precejšen odstotek takih s prekomerno telesno težo. Tako ne bi bilo odveč, če bi angleške smernice upoštevali tudi slovenski starši.

1.0
1 glas